Theodor-Heuss-Brücke (A6)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Theodor-Heuss-Brücke
Overspant Rhein
Rijstroken 2x2
Totale lengte 830 meter
Hoofdoverspanning 161 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 09-09-1950
Verkeersintensiteit 61.600 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Theodor-Heuss-Brücke is een liggerbrug in Duitsland, gelegen bij Ludwigshafen op de grens van de staten Baden-Württemberg en Rheinland-Pfalz. De brug overspant de Rhein ten noorden van Ludwigshafen en Mannheim en is onderdeel van de A6.

Kenmerken

De Theodor-Heuss-Brücke is een stalen liggerbrug met stenen boogbruggen als aanbruggen. De hoofdbrug bestaat uit twee overspanningen van 147 en 161 meter lengte, met aansluitend de aanbruggen. De totale brug is 830 meter lang. Het brugdek is 6 meter hoog en 25,2 meter breed, met 2x2 rijstroken en vluchtstroken. Over de brug loopt de A6 van Saarbrücken richting Mannheim. Het is de noordelijkste brug van de regio Rhein-Neckar.

Geschiedenis

De brug was de eerste op deze locatie. De aanleg van de brug begon in 1938 als onderdeel van de Reichsautobahn van Mannheim naar Saarbrücken. De hoofdbrug was destijds een record voor een liggerbrug, met een overspanning van 161 meter. Bij de aanleg stortte een bouwplatform in de Rhein waarbij 30 arbeiders om het leven kwamen op 12 december 1940. De Tweede Wereldoorlog zorgde ervoor dat de brug toen niet gereedkwam.

In 1948 werd de bouw van de brug hervat, en op 9 september 1950 werd één bovenbouw met 2 rijstroken opengesteld voor het verkeer. De brug werd geopend door minister Seebohm, president Theodor Heuss bezocht de brug enkele dagen later. De brug was de eerste voor doorgaand verkeer rond Ludwigshafen en Mannheim. Werkzaamheden voor de tweede bovenbouw werden begin jaren '60 uitgevoerd, waarna de brug in 1964 gereedkwam met 2x2 rijstroken.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 61.600 over de brug, die daarmee redelijk intensief bereden wordt.

Zie ook

Referenties