Third Ring Road (Phnom Penh)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
-
Begin Phnom Penh
Einde Phnom Penh
Lengte 78 km
Route

De Third Ring Road (Khmer: ផ្លូវក្រវាត់ក្រុងទី៣, phlauv kravatkrong ti 3), formeel de Phnom Penh Ring Road No. 3, is een ringweg rond Phnom Penh in Cambodja. De ringweg is 78 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Third Ring Road verloopt langs de zuid-, west- en noordwestkant van Phnom Penh, tussen de National Highway 1 ten zuidoosten van Phnom Penh tot de National Highway 6 ten noorden van de stad. De weg telt 2x2 rijstroken maar is geen autosnelweg. Wel zijn er een klein aantal ongelijkvloerse kruisingen, waaronder klaverbladen met de National Highway 2 en 3. De Third Ring Road ligt enigszins in de periferie van Phnom Penh, grotendeels vrij ruim buiten de eigenlijke stad. De ringweg kent drie grote bruggen, een tolbrug over de rivier de Tonlé Sap ten noorden van Phnom Penh en twee grotere kokerbruggen met 2x2 rijstroken over twee takken van de rivier de Bessac ten zuidoosten van Phnom Penh.

Geschiedenis

Phnom Penh had voor de bouw van de Third Ring Road geen goede ringstructuur, doorgaand verkeer moest dwars door de stad over stedelijke wegen. Als eerste is de noordwestelijke ring tussen de National Highway 4 en National Highway 5 omstreeks 2004-2005 als een eenvoudige verharde weg aangelegd. Dit deel was 17 kilometer lang. Daarvoor waren er alleen zandwegen in dit gebied.

In 2010 is ten noorden van de stad een nieuwe verbinding tussen de National Highway 5 en National Highway 6 aangelegd. Dit deel is 8,5 kilometer lang en als een 2x2 weg over een greenfield tracé aangelegd. Dit deel heeft grote rotondes en een tolbrug over de rivier de Tonlé Sap, de Prek Pnov Bridge van 996 meter lengte.

Vervolgens is in enkele fases in 2014-2017 het noordwestelijk deel naar 2x2 rijstroken verbreed, zodat er vanaf de National Highway 4 ten westen van Phnom Penh tot de National Highway 6 ten noorden van Phnom Penh een bypass was. Dit maakte doorgaand verkeer vanaf de haven van Sihanoukville naar bestemmingen in het noorden van Cambodja mogelijk.

Daarna is de gehele zuidring aangelegd, die wat verder van de stad af ligt. Dit 53 kilometer lange traject is door China gefinancierd[1] en is in één geheel op 3 augustus 2023 geïnaugureerd,[2] alhoewel de weg deels al iets eerder in gebruik was. Dit deel is met 2x2 rijstroken aangelegd en heeft ook diverse grote rotondes, maar ook enkele ongelijkvloerse kruisingen, twee klaverbladen en twee grote kokerbruggen over de rivier de Bessac. De bouw kostte $ 460 miljoen.[3]

Referenties

National Highways in Cambodja

National Highway 1National Highway 2National Highway 3National Highway 4National Highway 5National Highway 6National Highway 7National Highway 8National Highway 9

Third Ring Road (Phnom Penh)Phnom Penh - Bavet Expressway (E1) • Phnom Penh - Sihanoukville Expressway (E4)