Tholensebrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tholensebrug
Overspant Schelde-Rijnkanaal
Rijstroken 1x2
Totale lengte ~ 600 meter
Hoofdoverspanning 140 meter
Hoogte brugdek 15 meter
Openstelling 1974?
Verkeersintensiteit 21.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Tholensebrug, ook wel de Brug over de Eendracht, is een boogbrug in Nederland, gelegen over het Schelde-Rijnkanaal bij Tholen, op de grens van de provincies Noord-Brabant en Zeeland.

Kenmerken

De Tholensebrug is een stalen boogbrug. De totale bruglengte is ruim 600 meter, met een hoofdoverspanning van 140 meter over het kanaal in de vorm van een boog. De brug heeft aan de Tholense kant een serie aanbruggen die ook de N656 overspannen. De aanbruggen zijn van beton. De brug is 19 meter breed, naast de 1x2 N286 loopt er ook een parallelweg overheen. De N286 is een ongelijkvloerse gebiedsontsluitingsweg. De Tholensebrug is de zuidelijkste brug van de drie bruggen over dit deel van het Schelde-Rijnkanaal en is de verbinding van Stavenisse naar Bergen op Zoom.

Geschiedenis

De Eendracht was de voormalige watergang die het eiland van Tholen van het vasteland scheidde. Er was oorspronkelijk een veerdienst naar Tholen. In de jaren '20 is de eerste vaste oeververbinding aangelegd, een stalen vakwerkbrug. Deze opende op 10 oktober 1928 voor het verkeer.[1] De brug is tijdens de Tweede Wereldoorlog twee maal opgeblazen en hersteld, in 1940 door het terugtrekkende Nederlandse leger en in 1944 door het terugtrekkende Duitse leger.

De Eendracht was de belangrijkste verbinding voor de scheepvaart tussen Rotterdam en Antwerpen. Al eind jaren '30 werd er een akkoord gesloten tussen Nederland en België over de aanleg van een kanaal via de Eendracht. Vanwege de Tweede Wereldoorlog werden deze plannen echter uitgesteld. Direct na de oorlog had het kanaal niet de hoogste prioriteit. Uiteindelijk is op 13 mei 1963 een verdrag getekend tussen beide landen die de aanleg van het Schelde-Rijnkanaal mogelijk maakte. Het kanaal is daarna eind jaren '60 en begin jaren '70 aangelegd.

Met het bredere kanaal voldeed de oorspronkelijke brug over de Eendracht niet meer. Deze is vervangen door de huidige Tholensebrug. De aanleg werd 80% door België gefinancierd. De brug is door een Belgisch bouwbedrijf aangelegd. De openstelling was oorspronkelijk gepland voor eind 1973. Niet lang voor de geplande opening werden haarscheuren in de de liggers van het brugdek ontdekt. In totaal zijn 24 liggers verwijderd en onderzocht in het Nationale Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium.[2] De brug is vermoedelijk in 1974 of 1975 opengesteld, waarna de oude brug gesloopt is.

De N286 over de Tholensebrug was oorspronkelijk een autoweg met een maximumsnelheid van 100 km/h. Door het toegenomen verkeer benaderde de brug zijn maximale capaciteit, waardoor de maximumsnelheid is verlaagd naar 80 km/h.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 21.000 voertuigen over de Tholensebrug, die daarmee behoorlijk druk is voor een tweestrooks verbinding.

Referenties

Bruggen, tunnels en dammen in Zeeland en Zuid-Holland-Zuid

BrouwersdamGrevelingendamHaringvlietbrugHaringvlietdamHellegatsdamKrammerbrugOesterdamOosterscheldekeringPhilipsdamSluiskiltunnelTholensebrugVeerse GatdamVlaketunnelWesterscheldetunnelZandkreekdamZeelandbrug