Thomas P. O'Neill Jr. Tunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Thomas P. O'Neill Jr. Tunnel
Kruist Boston
Lengte 2.400 meter
Openstelling 29-03-2003
Intensiteit 164.000 mvt/dag
Locatie kaart

De Thomas P. O'Neill Jr. Tunnel is een tunnel in de Verenigde Staten, gelegen in Boston. Het is de formele naam van de hoofdtunnel van de "Big Dig" en onderdeel van de Interstate 93.

Kenmerken

De Thomas P. O'Neill Jr. Tunnel is een 2.400 meter lange tunnel van de Interstate 93 in Massachusetts door het centrum van Boston. De tunnel is volgens de open bouwput-methode aangelegd. De tunnel heeft twee buizen en een aantal ondergrondse aansluitingen. Het aantal rijstroken varieert van 3 tot 4 per richting. Aan de noordzijde van de tunnel gaat de Zakim Bunker Hill Bridge over de Charles River en aan de zuidzijde bevindt zich het indrukwekkende South Bay Interchange met de Interstate 90. De tunnel is tolvrij.

Geschiedenis

Begin jaren '50 was de Central Artery (Interstate 93) op een viaduct rond het centrum van Boston aangelegd. Deze snelweg telde 2x3 rijstroken en was in de loop van de jaren ernstig overbelast geraakt. Om deze verkeersproblemen aan te pakken werd vanaf de jaren '90 het "Big Dig"-project uitgevoerd. De Thomas P. O'Neill Jr. Tunnel was daarvan het belangrijkste deel van, maar niet het enige deel.

De aanleg van de tunnel raakte sterk vertraagd en de kostenoverschrijdingen waren gigantisch. De tunnel werd in 2003 gefaseerd in gebruik genomen. Sinds 29 maart 2003 wordt verkeer richting noorden door de tunnel geleid en op 20 december 2003 kon ook verkeer richting zuiden door de tunnel. De bovengrondse snelweg werd vervolgens afgebouwd. Waar deze lag is nu een serie kleine stadsparken gebouwd. Ze zijn vrij smal en omgeven door drukke stadswegen. Nuttiger kan de vrijgekomen ruimte niet besteed worden omdat er bovenop de tunnel geen grote gebouwen gerealiseerd kunnen worden.

Naamgeving

De tunnel is vernoemd naar Thomas Phillip "Tip" O'Neill, Jr. (1912-1994), een Amerikaans politicus.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 158.000 tot 164.000 voertuigen door de tunnel.

Referenties