Thomas P. O'Neill Jr. Tunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Thomas P. O'Neill Jr. Tunnel
I-93.svg
I-93 Boston Tunnel.jpg
Kruist Boston
Lengte 2.400 meter
Openstelling 29-03-2003
Intensiteit 180.000 mvt/dag
Locatie kaart

De Thomas P. O'Neill Jr. Tunnel is een tunnel in de Verenigde Staten, gelegen in Boston. Het is de formele naam van de hoofdtunnel van de "Big Dig".

Kenmerken

De Thomas P. O'Neill Jr. Tunnel is een 2.400 meter lange tunnel van de Interstate 93 in Massachusetts door het centrum van Boston. De tunnel is volgens de open bouwput-methode aangelegd. De tunnel heeft twee buizen en een aantal ondergrondse aansluitingen. Het aantal rijstroken varieert van 3 tot 4 per richting. Aan de noordzijde van de tunnel gaat de Zakim Bunker Hill Bridge over de Charles River en aan de zuidzijde bevindt zich het indrukwekkende South Bay Interchange met de Interstate 90. De tunnel is tolvrij.

Geschiedenis

Begin jaren '50 is de Central Artery (Interstate 93) op een viaduct rond het centrum van Boston aangelegd. Deze snelweg telde 2x3 rijstroken en was ernstig overbelast. Vanaf de jaren '90 werd het "Big Dig"-project uitgevoerd, waar de Thomas P. O'Neill Jr. Tunnel het belangrijkste, doch niet enige deel van was. De aanleg van de tunnel resulteerde in gigantische kostenoverschrijdingen en vertragingen. De tunnel is gefaseerd in gebruik genomen, op 29 maart 2003 werd verkeer richting noorden door de tunnel geleid en vanaf 20 december 2003 kon ook verkeer richting zuiden door de tunnel, waarna de bovengrondse snelweg verleden tijd was. Op deze plek is nu een serie kleine stadsparken gebouwd. Erg nuttig kan de vrijgekomen ruimte niet besteedt worden omdat er bovenop de tunnel geen grote gebouwen gerealiseerd kunnen worden en de stadsparken vrij klein zijn, omgeven door drukke stadswegen.

De tunnel is vernoemd naar Thomas Phillip "Tip" O'Neill, Jr. (1912-1994), een Amerikaans politicus.

Verkeersintensiteiten

Door de tunnel reden in 2009 dagelijks 180.000 voertuigen.

Referenties