Thunder Bay Expressway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hwy 11
Begin Thunder Bay
Einde Thunder Bay
Lengte 21 km
Route

Spruce River Road (Hwy 527)

Hodder Avenue

Balsam Street

Red River Road

John Street

Oliver Road

Harbour Expressway

Arthur Street

Thunder Bay International Airport

De Thunder Bay Expressway is een expressway rond Thunder Bay, Ontario, Canada. De weg is een 21 kilometer lange undivided highway.

Routebeschrijving

De Thunder Bay Expressway loopt langs de noord- en westkant van de stad Thunder Bay in Northern Ontario. Alhoewel het een expressway heet, is er slechts één ongelijkvloerse aansluiting, de rest van de aansluitingen zijn verkeerslichten. De Thunder Bay Expressway telt overwegend 1x4 rijstroken zonder middenberm, deels 2x2 rijstroken in het noorden van Thunder Bay. De noordelijke tweederde van de route is onderdeel van de Highway 11 en Highway 17, het zuidelijk deel nabij de luchthaven is onderdeel van de Highway 61.

Geschiedenis

De Thunder Bay Expressway is vanaf midden jaren '60 aangelegd als bypass van de stad Thunder Bay, gelegen aan het Lake Superior. Thunder Bay is de grootste stad binnen 500 kilometer. De stad bestond destijds uit verschillende plaatsen, die in 1970 zijn samengevoegd onder de nieuwe naam Thunder Bay.

De Thunder Bay Expressway opende in fases tussen 1967 en 1970 voor het verkeer, als een vierstrooks hoofdweg met verkeerslichten. De stad Thunder Bay groeide tot, en later over de Thunder Bay Expressway heen.

Toekomst

Reeds in de jaren '90 waren plannen om de Thunder Bay Expressway om te vormen tot een freeway met 2x2 rijstroken en ongelijkvloerse aansluitingen. Dit plan werd destijds niet voortgezet. De stad Thunder Bay heeft wel een right-of-way gereserveerd voor de eventuele upgrade van de weg tot volledige autosnelweg. In 2012 opende de parclo met Hodder Avenue, maar dat was nog geen onderdeel van de upgrade tot freeway. Plannen om de Thunder Bay Expressway verder uit te bouwen tot freeway werden in 2014 herleefd. Verkeersveiligheid is een belangrijk item.[1] Er komen aansluitingen bij Arthur Street, Harbour Expressway / Highway 11/17, een nieuwe noordwestelijke invalsweg, Red River Road en Balsam Street. Twee kruispunten komen te vervallen.[2] In het voorkeursalternatief wordt er een freeway met 2x2 rijstroken en een 22,5 meter brede middenberm aangelegd. Ook komt er een knooppunt op het punt waar Highway 11/17 afslaat, en is de eerste diverging diamond interchange van Canada gepland op de aansluiting met Arthur Street.[3]

Verkeersintensiteiten

In 2010 reden dagelijks 12.500 tot 20.000 voertuigen over het Highway 11/17-deel van de Thunder Bay Expressway, en 17.500 tot 22.800 voertuigen op het Highway 61-deel. Het drukste punt ligt rond het kruispunt van de Highway 11/17 en Highway 61 in het westen van Thunder Bay.

Referenties