Tianjin

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdstad Tianjin
Grootste stad Tianjin
Oppervlakte 11.760 km²
Inwonertal 13.866.000
Lengte snelwegennet 1.355 km[1]
Eerste snelweg 1990
Afkorting 天津

Tianjin (Chinees: 天津, Tiānjīn) is een speciale gemeente (stadsprovincie) van China, gelegen in het oosten van het land. De gemeente heeft een oppervlakte van een kleine 12.000 km² en telt 13,9 miljoen inwoners, waarvan 10,9 miljoen in de eigenlijke stad wonen. Tianjin heeft dezelfde status als Beijing, Chongqing en Shanghai.

Inleiding

Tianjin is een grote industriële stad met een grote haven aan de Bohaizee. Het grenst aan de gemeente Beijing en de provincie Hebei. De gemeente meet ongeveer 190 kilometer van noord naar zuid en 100 kilometer van oost naar west. Alhoewel het een gemeente is, heeft Tianjin dezelfde status als een provincie en functioneert ook als zodanig. De gemeente is gericht op de grote stad Tianjin en haar haven, veel andere grote steden buiten deze agglomeratie zijn er niet. Het hele gebied is laaggelegen, alleen in het uiterste noorden zijn lage bergen. Zo'n 40 procent van Tianjin bestaat uit landbouwgebieden. Daarnaast is het een belangrijke olieproducent, ten zuiden van Tianjin. Het is één van de meest ontwikkelde gebieden van China.

Wegennet

De expressways van Tianjin.

Tianjin is landinwaarts gelegen van de Bohaizee, maar heeft een wat opmerkelijk netwerk van stadswegen. Een goede ringstructuur ontbreekt, er zijn een Inner Ring Road en een Middle Ring Road maar deze vormen geen volledige ringwegen en zijn bovendien maar beperkt ongelijkvloers. Er is een 'express loop' (快速环线) die een stedelijke ringweg vormt en bestaat uit meerdere segmenten met elk een andere wegnaam die een ongelijkvloerse route vormen rond de stad. De belangrijkste stedelijke autowegen zijn de Express Loop, Beiheng Expressway, Dongzong Expressway en de Xizong Expressway.

De grotere stedelijke regio heeft een omvangrijk netwerk van provinciale en nationale expressways. Dit is één van de grootste stedelijke snelwegennetten in China. De meeste snelwegen tellen 2x3 rijstroken, soms 2x4 rijstroken en de minder belangrijke verbindingen tellen 2x3 rijstroken. De namen van de snelwegen zijn nogal verwarrend met veel "jin" en "jing"-combinaties, slaand op de steden Tianjin en Beijing. Een aantal nationale expressways verlopen door Tianjin. De Jingha Expressway (G1) voert door het noorden van Tianjin, en de dubbelgenummerde Jinghu Expressway (G2) en Jingtai Expressway (G3) voeren door het westen. Tevens verlopen de Rongwu Expressway (G18) en de Changshen Expressway (G25) door Tianjin. Desondanks is Tianjin niet zo'n belangrijk knooppunt voor doorgaand verkeer, dat vaak via Beijing rijdt, of Tianjin alleen passeert. Een netwerk van provinciale expressways vullen de nationale expressways aan. Er zijn twee parallelle autosnelwegen tussen Beijing en Tianjin.

Expressways in Tianjin

National expressways:

Jingha Expressway (G1) • Jinghu Expressway (G2) • Jingtai Expressway (G3) • Rongwu Expressway (G18) • Changshen Expressway (G25) • Qinbin Expressway (G0111) • Jinshi Expressway (G0211) • Binbao Expressway (G2501)

Municipal expressways:

Jinji Expressway (S1) • Jinning Expressway (S2) • Jinbin Expressway (S3) • Jingang Expressway (S4) • Rongwu Connector (S5) • Jincang Expressway (S6) • Jinbao Expressway (S7) • Haibin Expressway (S11) • Tanglang Expressway (S20) • Tangcheng Expressway (S21) • Jingjin Expressway (S30) • Binhai New Area Ring Expressway (S31) • Jingjintang Expressway (S40) • Jinjin Expressway (S50) • Ningjing Expressway (S51) • Binshi Expressway • (S60)

Urban expressways:

Outer Ring RoadExpress LoopBeiheng ExpresswayDongzong ExpresswayXizong Expressway


Geschiedenis

In 1984 werd Tianjin opengesteld voor buitenlandse investeringen. Vanaf dat moment begon de ontwikkeling van Tianjin als belangrijk industrieel centrum, geholpen door de ligging nabij zee en in de nabijheid van Beijing. Direct begon de bouw van twee ringwegen, de binnenste ringweg opende in 1986 en de Outer Ring Road opende in 1987 als een 72 kilometer lange ringweg rond Tianjin. Dit was de eerste grote ringweg in China, alhoewel het geen autosnelweg was.

Eind jaren '80 begon de bouw van de Jingjintang Expressway (S40) tussen Tianjin en het nieuwe havendistrict Binhai. Deze autosnelweg is in fases tussen 1990 en 1993 opengesteld als de eerste autosnelweg van Tianjin. Oorspronkelijk verliep de Jinghu Expressway (G2) door Tianjin, de snelweg is later westelijk van de stad verlegd, één van de oudere delen hiervan is de Jincang Expressway (S6) die in 1993 is geopend. Vanaf eind jaren '90 begon Tianjin tot buiten de Outer Ring Road te groeien. De bouw van nieuwe wegen accelereerde vanaf midden jaren 2000, toen werden de eerste urban expressways aangelegd om de lokale congestie te verminderen en werden nieuwe autosnelwegen in de periferie van Tianjin aangelegd.

Midden jaren 2000 kwamen twee belangrijke bypasses gereed, de Jinghu Expressway (G2) over een nieuw tracé ten westen van Tianjin langs, en de Jingjin Expressway (S30) als tweede snelwegverbinding tussen Beijing en Tianjin, die de stedelijke kern bypasst op weg naar het havengebied. In de periode 2009-2012 openden diverse autosnelwegen in de ruimere periferie van Tianjin, veelal als bypasses van de eigenlijke stad op alle mogelijke verbindingen. Er ontstond daarmee een dicht netwerk van autosnelwegen, in 2012 had Tianjin meer dan 900 kilometer autosnelweg.

Lijst van provinciale expressways in Tianjin

# Nr. Naam Van Naar Lengte
S1 Jinji Expressway Jixian Tianjin 110 km
S2 Jinning Expressway Tianjin Ninghe 42 km
S3 Jinbin Expressway Tianjin Binhai 23 km
S4 Jingang Expressway Tianjin Dagang 24 km
S5 Rongwu Connector Tianjin Tianjin 7 km
S6 Jincang Expressway Tianjin Liuhe 53 km
S7 Jinbao Expressway Tianjin Wanqingtuo 16 km
S11 Haibin Expressway Binhai Ninghe 49 km
S20 Tanglang Expressway Tangshan Langfang ? km
S21 Tangcheng Expressway Tianjin Baodi 61 km
S30 Jingjin Expressway Beijing Tianjin 134 km
S31 Binhai New Area Ring Expressway Binhai (north) Binhai (south) 65 km
S40 Jingjintang Expressway Beijing Tianjin 143 km
S50 Jinjin Expressway Tianjin Tanggu 37 km
S51 Ningjing Expressway Ninghe Jinghai 42 km
S60 Binshi Expressway Dongtantou Tianjin 26 km

Referenties

  1. 01-01-2022
China

Provincies: AnhuiFujianGansuGuangdongGuizhouHainanHebeiHeilongjiangHenanHubeiHunanJiangsuJiangxiJilinLiaoningQinghaiShaanxiShandongShanxiSichuanYunnanZhejiang

Autonome regio's: GuangxiInner MongoliaNingxiaXinjiangTibet

Gemeenten: BeijingChongqingShanghaiTianjin

Speciale administratieve regio's: Hong KongMacau