Tibet

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Blank.png
Tibet.png
Hoofdstad Lhasa
Grootste stad Lhasa
Oppervlakte 1.228.400 km²
Inwonertal 3.120.000
Lengte snelwegennet 447 km[1]
Eerste snelweg 17-07-2011
Afkorting

Tibet is een autonome regio in het zuidwesten van China. De regio telt 3,1 miljoen inwoners en heeft een oppervlakte van ruim 1,2 miljoen vierkante kilometer.

Inleiding

Tibet ligt in het zuidwesten van China, en omvat de Himalaya en het Tibetaans hoogland. De regio grenst aan de landen Myanmar, India, Bhutan en Nepal, en volgens sommige definities aan Pakistan. Het grenst tevens aan de Chinese provincies Yunnan, Sichuan, Qinghai en Xinjiang. Het grootste deel van Tibet ligt op meer dan 5.000 meter hoogte. Het Tibetaans hoogland is vrijwel onbevolkt, onherbergzaam en is bezaaid met hooggelegen zoutmeren. Dit deel is woestijnachtig, vanwege de beperkte neerslag zijn hier geen gletsjers. Het zuiden van Tibet wordt gedomineerd door de Himalaya, met de Mount Everest op 8.848 meter als hoogste punt. De hoofdstad Lhasa ligt in het zuidoosten van Tibet. Er zijn geen andere steden van enige omvang, in Tibetaanse context is elke plaats al een belangrijke stad.

Wegennet

Tibet heeft één snelweg, de Airport Expressway. Tevens is de Jingzang Expressway (G6) naar Lhasa gepland. Er is nauwelijks sprake van een wegennet in Tibet, er zijn slechts een beperkt aantal wegen. De G109 is vanaf Qinghai de voornaamste toegangsroute naar Tibet. De G317 en G318 geven toegang naar Sichuan, maar voeren door zeer lastig gebied. Op het Tibetaanse hoogland zijn in het noorden in het geheel geen wegen, in het zuiden is één belangrijke weg, de G219. De G318 heeft een grensovergang met Nepal. Er zijn geen grensovergangen met Myanmar, India of Bhutan. Er is één verbinding naar Xinjiang, twee naar Qinghai en twee naar Sichuan. Tevens is er een weg naar Yunnan.

Expressways in Tibet

Jingzang Expressway (G6) • Yaye Expressway (G4218) • Airport Expressway (Lhasa)


Geschiedenis

Op 17 juli 2011 opende de eerste snelweg van Tibet voor het verkeer, de Airport Expressway bij Lhasa. In 2017 opende de ringweg van Lhasa, die gedeeltelijk ongelijkvloers is, maar geen echte expressway.[2] Op 1 oktober 2017 opende een 409 kilometer lang deel van de Yaye Expressway (G4218) tussen Nyingchi en Lhasa, inclusief de op 4.740 meter hoogte gelegen Milashan Tunnel. Dit was bij openstelling de op één na hoogste snelweg ter wereld. Op 8 december 2017 opende een 90 kilometer lange autoweg met 2x2 rijstroken en ongelijkvloerse aansluitingen tussen Zedang en de luchthaven van Lhasa.[3] Dit wordt niet beschouwd als volwaardige expressway, maar heeft wel de kenmerken ervan.

Toekomst

De Jingzang Expressway moet uiteindelijk vanaf Beijing naar Lhasa lopen, maar hiervan zijn in Tibet nog geen delen opengesteld. De route voert over het Tibetaans hoogland en is lastig aan te leggen, vooral vanwege de barre omstandigheden en de korte periodes dat gebouwd kan worden.

Referenties

Flag of the People's Republic of China.svg China

Provincies: AnhuiFujianGansuGuangdongGuizhouHainanHebeiHeilongjiangHenanHubeiHunanJiangsuJiangxiJilinLiaoningQinghaiShaanxiShandongShanxiSichuanYunnanZhejiang

Autonome regio's: GuangxiInner MongoliaNingxiaXinjiangTibet

Gemeenten: BeijingChongqingShanghaiTianjin

Speciale administratieve regio's: Hong KongMacau