Tidal split

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De tidal split is de verdeling van het verkeer in een bepaalde richting, vaak de spitsrichting. De klassieke tidal split is in de ochtend van de voorsteden naar de stad en in de avond in de andere richting. In recentere jaren is dit beeld echter veranderd, en zijn beide richtingen vaak druk, door intersuburbane ritten en tegenspitsritten. Wanneer er sprake is van een sterke tidal split in één richting kan een wisselstrook een optie zijn. In Europa wordt dit vrijwel nergens toegepast.

Per richting

Als voorbeeld is hieronder een grafiek opgenomen met de uurintensiteiten op de A12 tussen Woerden en De Meern, met onderscheid naar richting. Waar te nemen is dat er relatief weinig verschil zit in de drukte, zowel richting Utrecht als richting Gouda is de verkeersdrukte vergelijkbaar.

Beide richtingen

Wanneer beide richtingen samengevoegd worden is op te merken dat het rustigste uur in de dalperiode overdag maar 30% minder verkeer verwerkt dan het drukste spitsuur. Hiermee wordt de wegcapaciteit gedurende een groot deel van de dag significant benut. De restcapaciteit is dan doorgaans relatief klein.

Referenties