Tiefenbachtalbrücke

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tiefelbachtalbrücke
Overspant Tiefenbachtal
Rijstroken 2+3
Totale lengte 368 meter
Hoofdoverspanning ? meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 1969
Verkeersintensiteit 57.200 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Tiefenbachtalbrücke is een Talbrücke in Duitsland, gelegen in de staat Rheinland-Pfalz, en onderdeel van de A61 tussen Koblenz en Ludwigshafen.

Kenmerken

De Tiefenbachtalbrücke is een betonnen liggerbrug met een totale lengte van 368 meter. De brug heeft 7 gelijke overspanningen van 53 meter lengte. Verdere dimensies zijn niet bekend. De brug is gelegen tussen de aansluitingen Rheinböllen en Stromberg. De brug telt 2 rijstroken met vluchtstrook richting Ludwigshafen en 3 rijstroken zonder een vluchtstrook richting Koblenz. De brug overspant een zijdal bij het dorp Daxweiler.

Geschiedenis

De Tiefenbachtalbrücke is in combinatie met de Pfädchensgrabentalbrücke de oudste set talbrücken van de A61. De bruggen zijn in de tweede helft van de jaren '60 aangelegd en in 1969 opengesteld voor het verkeer. Dit was het tweede deel van de A61 dat in gebruik werd genomen.

De brug had al redelijk snel na openstelling problemen. Reeds in 1980 werd de brug tijdelijk afgesloten vanwege scheuren in het beton.[1]

Oorspronkelijk had de brug 2x2 rijstroken met vluchtstroken. Later is de vluchtstrook richting Koblenz komen te vervallen voor een derde klimstrook. Wanneer dit is gebeurd is niet bekend.

Toekomst

De Pfädchensgrabentalbrücke en de Tiefenbachtalbrücke worden volledig vervangen, in het kader van de verbreding van de A61 over 8 kilometer tussen Rheinböllen en Stromberg. De procedures zijn in september 2014 gestart en de voorbereidende werkzaamheden begonnen in in april 2016, alhoewel de formele bouwstart op 30 maart 2017 volgde. De vervanging was oorspronkelijk gepland om in 2022 gereed te zijn, maar is vertraagd tot eind 2028.[2][3] De verbreding van de A61 en de vervanging van de twee talbrücken kost € 125 miljoen.[4]

Zoals gebruikelijk bij Talbrücken wordt eerst een nieuwe brug naast de bestaande brug aangelegd, waarover het verkeer met een 4-0 systeem wordt geleid. Daarna wordt de oude brug gesloopt en wordt er op diezelfde plek een tweede overspanning gebruikt, waarna het verkeer over de definitieve configuratie van 2x3 rijstroken rijdt. Op deze manier hoeft de A61 maar minimaal verlegd te worden.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 57.200 voertuigen over de brug, die hiermee redelijk intensief bereden wordt.

Referenties