Knooppunt Tiglia

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Tiglia)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tiglia
Kruisende wegen
Type splitsing
Opengesteld 04-04-2012

Het knooppunt Tiglia[1] is een knooppunt in Nederland, uitgevoerd als splitsing. Het knooppunt ligt ten zuidoosten van Venlo in de provincie Limburg. Hier kruist de A73 de A74.

Naamgeving

Het knooppunt Tiglia aangegeven langs de A74.

Voor het knooppunt waren twee namen in omloop: Ulingsheide en Tiglia. Lange tijd leek het de eerste naam te worden, verwijzend naar het gebied oostelijk van de A73 tegen de Duitse grens aan. De Ulingsheide ligt op een soort van plateau en sluit aan op het lager gelegen Jammerdal ten zuiden van Venlo. Tiglia is de Middeleeuwse benaming voor de plaats Tegelen en dat is de uiteindelijke naam voor het knooppunt geworden.

Configuratie

Het knooppunt is vormgegeven als splitsing, waarbij het alleen mogelijk is vanuit Venlo richting Duitsland vice versa te rijden. Alle aansluitende wegvakken, alsmede de verbindingsbogen in het knooppunt, tellen 2x2 rijstroken. Aan de westzijde sluit het knooppunt aan op de aansluiting Venlo-Zuid. Tussen knooppunt Tiglia en deze afrit ligt een weefvak. Verkeer uit Duitsland dat richting Roermond wil kan hier keren. Het knooppunt is dusdanig ontworpen dat vanuit Venlo de A74 de doorgaande richting is; de A73 slaat af richting Roermond. De rijbaan van de A73 uit Roermond gaat onder de rijbaan van de A74 richting Duitsland door. Het knooppunt ligt circa 19 meter boven zeeniveau.[2]

Geschiedenis

Op het Rijkswegenplan van 1958 is de geplande rijksweg tussen Nijmegen en Venlo genummerd als Rijksweg 54.[3] Ten zuiden van Venlo splitst deze weg, waarbij de Rijksweg 54 de grens oversteekt en Rijksweg 72 verder naar het zuiden loopt. De verbinding naar Duitsland was niet uitgewerkt en op navolgende Rijkswegenplannen is deze niet meer terug te vinden. De geplande Rijkswegen 54 en 72 worden langzaamaan aangelegd als autosnelweg A73 waarbij in 1995 Tegelen is bereikt.[4] In dat jaar werd de Startnotitie voor de A74 getekend.[5] Hiermee wordt de basis gelegd voor het knooppunt van de A73 en A74. Eind 2010 zijn de daadwerkelijke werkzaamheden begonnen voor de aanleg van de A74, die op 4 april 2012 is opengesteld.

Verkeersintensiteiten

Weg traject int. 2014 int. 2019
Venlo-Zuid - Tiglia 68.400 83.500
Tiglia - Belfeld 44.200 50.500
Tiglia - Duitse Grens 23.900 33.000

Referenties

Knooppunten in Nederland

AlmereAmstelArnesteinAssenAzeloBadhoevedorpBankhoefBatadorpBeekbergenBeneluxBeverwijkBocholtzBodegravenBoterdiepBurenBurgerveenCoenpleinDe BaarsDe HoekDe HogtDe Nieuwe MeerDe PoelDe PuntDe StokDeilDiemenDrachtenDrie KlauwenEemnesEkkersweijerEmmeloordEmpelEuropaplein (Groningen)Europaplein (Maastricht)EuvelgunneEverdingenEwijkGalderGooimeerGorinchemGouweGrijsoordHattemerbroekHeerenveenHellegatspleinHet VonderenHinthamHofvlietHoevelakenHolendrechtHolslootHoogeveenHooipolderJoureJulianapleinKerensheideKethelpleinKlaaswaalKlaverpolderKleinpolderpleinKooimeerKruisdonkKunderbergLankhorstLeenderheideLindenholtLunettenMaanderbroekMarkiezaatMuiderbergNeerboschNoordhoekOmmedijkOud-DijkOudbroekenOudenrijnPaalgravenPrincevillePrins ClauspleinRaasdorpReitdiepRessenRidderkerkRijkevoortRijnsweerdRottepolderpleinSabinaSint AnnaboschSlufterStelleplasTen EsschenTerbregsepleinTigliaVaanpleinValburgVelperbroekVelsenVughtWaterbergWatergraafsmeerWerpsterhoekWesterleeYpenburgZaandamZaarderheikenZestienhovenZonzeelZoomlandZuidbroekZurich