Oost-Timor

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Timor-Leste)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of East Timor.svg
Timor-Leste
Oost-Timor.png
Hoofdstad Dili
Oppervlakte 14.874 km²
Inwonertal 1.167.000
Lengte wegennet 2.500 km
Lengte snelwegennet 30 km
Eerste snelweg 2018
Benaming snelweg ?
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode TL

Oost-Timor of Timor-Leste is een land in Zuidoost-Azië. Het land is ter grootte van de helft van Nederland en telt ruim 1 miljoen inwoners. De hoofdstad is Dili.

Inleiding

Oost-Timor omvat het oostelijke deel van het eiland Timor of Timur, en een exclave in het westen van dat eiland. Het land heeft landsgrenzen met Indonesië, en ligt 650 kilometer ten noordwesten van Darwin in Australië. Naar het zuiden ligt de Timorzee, naar het oosten de Arafurazee en naar het noorden de Bandazee. Het eiland is bergachtig en bedekt met tropisch regenwoud, dat deels ontbost is. De Tatamailau is met 2.963 meter het hoogste punt van Oost-Timor. Het land heeft een tropisch klimaat. De hoofdstad Dili ligt aan de noordkust en telt 150.000 inwoners. Baucau is met 16.000 inwoners de tweede grootste stad van Oost-Timor.

Oost-Timor was tussen 1796 en 1974 een Portugese kolonie, en verklaarde zich in 1975 onafhankelijk, waarna Indonesië het gebied bezette. In 1976 werd Oost-Timor tot een provincie van Indonesië verklaard. Hierna brak een periode van conflict uit, wat de economie en infrastructuur van Oost-Timor ruïneerde. In 1999 volgde een referendum, waarin overtuigend voor onafhankelijkheid werd gestemd. In 2002 werd Oost-Timor een soevereine staat, de eerste nieuwe staat van de 21e eeuw. Oost-Timor is vanwege het lange conflict met Indonesië één van de armste gebieden van Azië.

Timur betekent in het Malay en Indonesisch "oost". Oost-Timor betekent dus feitelijk "Oost-oost".

Wegennet

Er is circa 5.000 kilometer weg in Oost-Timor, waarvan 2.500 kilometer verhard is. De meeste wegen zijn in slechte staat en veel bruggen zijn door hoogwater en conflict onbruikbaar geworden, waardoor landtransport erg moeilijk is. Er is een kustweg om het eiland, die deels onverhard is. Er zijn geen autosnelwegen in Oost-Timor, en veel verkeer bestaat uit terreinwagens van internationale hulporganisaties. Grote delen van Oost-Timor zijn ontbost, wat gronderosie veroorzaakt, en veel wegen zijn door landverschuivingen onberijdbaar. Doordat er buiten Dili geen steden van enige omvang zijn, is het interstedelijke verkeer zeer beperkt. Grote delen van de bevolking leven op het platteland.

Met steun van China is de bouw van de 155 kilometer lange Suai - Beaço Expressway langs de zuidkust gestart. In eerste instantie is 30 kilometer bij Suai aangelegd, dat op 17 november 2018 opende als de eerste snelweg van Oost-Timor.[1]

Wegnummering

Er is geen wegnummering in Oost-Timor.

Bewegwijzering

Er is weinig bekend over de bewegwijzering in Oost-Timor, maar aangenomen mag worden dat deze sporadisch tot vrijwel non-existent is. De bewegwijzering bestaat uit groene borden met witte letters in het Portugees.[2] De nieuwe autosnelweg naar Suai heeft Indonesische stijl bewegwijzering met afritnummering.

Referenties

Wegen van Azië

AfghanistanArmeniëAzerbeidzjanBahrainBangladeshBhutanBruneiCambodjaChinaCyprusFilippijnenGeorgiëIndiaIndonesiëIrakIranIsraëlJapanJemenJordaniëKazachstanKoeweitKyrgyzstanLaosLibanonMaleisiëMaledivenMongoliëMyanmarNepalNoord-KoreaOmanOost-TimorPakistanPalestijnse gebiedenQatarRuslandSaudi-ArabiëSingaporeSri LankaSyriëTaiwanTadzjikistanThailandTurkijeTurkmenistanUzbekistanVerenigde Arabische EmiratenVietnamZuid-Korea