Tingstadtunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tingstadstunneln
E6 SE.svg
Tingstadstunneln.jpg
Kruist Göta Älv
Lengte 455 meter
Openstelling 29-03-1968
Intensiteit 120.000 mvt/dag
Locatie kaart

De Tingstadtunnel (Zweeds: Tingstadstunneln) is een afzinktunnel in Zweden, gelegen in de E6 in Göteborg.

Kenmerken

De Tingstadtunnel is een korte afzinktunnel onder de Göta Älv ten oosten van het centrum van Göteborg. Door de tunnel loopt de E6 met 2x3 rijstroken. Direct ten noorden en zuiden van de tunnel zijn knooppunten met andere snelwegen. De tunnel is 455 meter lang en heeft twee buizen met elk 3 rijstroken. De buizen zijn elk 10,5 meter breed. De tunnel is niet erg diep, hij ligt maximaal 14 meter onder zeeniveau. De tunnel is een tolweg als zijnde onderdeel van de congestieheffing in Göteborg. De E6 in de tunnel is de laagstgelegen weg van Zweden. De tunnel is ernstig overbelast, met name de combinatie van hoge verkeersintensiteiten, de relatief steile helling van 4% en de knooppunten bij beide tunnelportalen zijn hier debet aan. Oost-westverkeer naar de havens van Göteborg maakt ook gebruik van de tunnel, zodat er veel afslaand verkeer is. De E6 zelf telt maar 2x2 rijstroken voor doorgaand verkeer, de meest rechtse rijstrook gaat van en naar de knooppunten. Ter ontlasting is in december 2020 iets oostelijker de Marieholmstunneln opengesteld.

Geschiedenis

Het noordelijk portaal van de Tingstadtunnel.

Plannen voor een rivierkruising in Göteborg op deze locatie ontstonden al begin 20e eeuw. In 1946 startte de planuitwerking, die tot een eerste voorkeursalternatief in 1952 leidde, een lange tunnel van 1.100 meter lengte met 2x2 rijstroken, fietspaden en zou voor 75 miljoen SEK aangelegd kunnen worden. De plannen werden later uitgewerkt tot een kortere tunnel als onderdeel van de E6, het tracé werd in 1960 vastgesteld, tezamen met een stuk snelweg door Göteborg.

De Tingstadtunnel was de eerste afzinktunnel in Scandinavië en is tussen 1961 en 1968 aangelegd. De bouw van de tunnel begon op 17 januari 1961 en is 7 jaar later op 29 maart 1968 voor het verkeer geopend. De aanleg kostte destijds 330 miljoen SEK.

De tunnel is aangelegd door de bodem van de Göta Älv uit te baggeren en tunnelsegmenten in een droogdok te bouwen, deze onder water te zetten, te verplaatsen naar de bouwlocatie en dan te laten afzinken.

Verkeersintensiteiten

De Tingstadtunnel telt 120.000 voertuigen per etmaal en is daarmee één van de drukste wegvakken van Zweden. Na de opening van de Marieholmstunnel kunnen de intensiteiten zakken.

Referenties


Tunnels in Zweden

Tunnel förbifart StockholmGötatunnelnLöttingetunnelnLundbytunnelnMarieholmstunnelnMuskötunnelnNorra länkenSöderledstunnelnSödra länkenTingstadstunnelnTörnskogstunneln