Tioga Pass

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
California 120.svg
Tioga Pass.jpg
SR-120
Hoogte (ft) 9,943 ft
Hoogte (m) 3.031 m
Gebergte Sierra Nevada
Verkeersintensiteit 3.500 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Tioga Pass is een bergpas in de Amerikaanse staat California. De bergpas is de hoogste van California en met 3.031 meter de enige hoger dan 3 kilometer.

Kenmerken

De Tioga Pass is oost-west georiënteerd alhoewel de pashoogte noord-zuid is gelegen. De pashoogte is 3.031 meter hoog en vormt de grens tussen Tuolumne County en Mono County. De pas is tevens gelegen in Yosemite National Park. De State Route 120 loopt er overheen en verbindt Groveland met Lee Vining. Beide dorpen liggen 150 kilometer uit elkaar, waardoor Tioga Pass erg afgelegen ligt. Tioga Pass is een secundaire route die vooral voor het toeristenverkeer van belang is. De bergpas doorkruist de Sierra Nevada, met in de omgeving bergtoppen tot 4.000 meter.

De route over de bergpas is vooral erg lang, maar voor Europese begrippen eenvoudig te berijden. Er zijn geen echte haarspeldbochten, alhoewel met name de oostzijde vrij steil afloopt naar Mono Lake. De Tioga Pass geldt als één van de spectaculairste van de Sierra Nevada. Vanwege het geringe belang van de pas wordt deze in de winter niet open gehouden. De bergpas is veelal 160 - 180 dagen per jaar open, afhankelijk van het weer. Gemiddeld opent de bergpas eind mei en sluit begin november.

Er zijn een aantal alternatieve passen naar het noorden, maar geen doorgaande oost-westroutes voor 300 kilometer naar het zuiden.

Geschiedenis

De bergpas werd begin 19e eeuw voor het eerst door blanken doorkruist. Reeds in de jaren 1850 was er sprake van toerisme in het gebied, voornamelijk vanwege de imposante Yosemite Valley. In die tijd begon er ook kleinschalige mijnbouw rond de bergpas. De bergpas is vernoemd naar de Tioga Mines. Tioga is een Indiaanse naam die uit de staat New York komt. De weg over de Tioga Pass was in 1915 voltooid, en geheel geasfalteerd in 1937. Tussen 1965 en 1970 werd de bergpas gemoderniseerd.[1]

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 3.500 voertuigen over de bergpas. In het toeristenseizoen ligt dit wat hoger, tot gemiddeld circa 6.500 voertuigen. Omdat de dichtstbijzijnde plaatsen op 150 kilometer afstand van elkaar liggen is het overgrote deel van het verkeer toeristenverkeer.

Externe links

Referenties