Tlaxcala

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdstad Tlaxcala
Grootste stad Vicente Guerrero
Oppervlakte 3.991 km²
Inwonertal 1.170.000
Lengte snelwegennet 81 km
Eerste snelweg 1962
Afkorting TLA

Tlaxcala is een staat in Mexico, gelegen in het midden van het land. Met een oppervlakte van nog geen 4.000 km² is het de kleinste staat van het land, met een bevolking van bijna 1,2 miljoen inwoners. De hoofdstad is Tlaxcala de Xicohténcatl, of kortweg Tlaxcala, en de grootste stad is Vicente Guerrero, een voorstad van Puebla.

Inleiding

Tlaxcala is een kleine staat in centraal-Mexico, dat aan de zuid- oost- en noordzijde door de staat Puebla wordt omgeven. In het noorden grenst het ook aan de staat Hidalgo en in het westen aan de staat México. De staat meet 120 kilometer van oost naar west en maximaal 70 kilometer van noord naar zuid. De hoofdstad Tlaxcala ligt centraal gelegen in de staat. De grootste stad is echter Vicente Guerrero, een arme voorstad van de grote stad Puebla, die net over de grens in de gelijknamige staat Puebla ligt. Andere steden van enige omvang zijn Apizaco en Huamantla. Het grootste deel van Tlaxcala bestaat uit een hoogvlakte dat op 2.200 tot 2.600 meter boven zeeniveau ligt. De noordgrens ligt wat hoger tot circa 3.200 meter en is bebost. Op de grens met Puebla bevindt zich de vulkaan Matlalcueitl die 4.430 meter hoog is, en vaak sneeuwbedekt is. Naar het westen domineert echter de 5.410 meter hoge Popocatépetl, die op de grens van de staten Puebla en México ligt, en vanuit Tlaxcala goed zichtbaar is. In het zuidwesten van Tlaxcala bevinden zich enkele ondiepe canyons.

Wegennet

Het wegennet van Tlaxcala is niet al te omvangrijk omdat er weinig grote steden zijn. Desondanks zijn alle delen van de staat goed bereikbaar over de weg. Gezien de centrale ligging van Tlaxcala lopen er doorgaande wegen over het grondgebied van de staat, waarvan de belangrijkste de Autopista Mexico - Puebla is, die voor 8 kilometer door Tlaxcala loopt. Daarnaast voert de Arco Norte voor 41 kilometer over het grondgebied van Tlaxcala, door het westen van de staat. De Arco Norte telt maar twee aansluitingen binnen Tlaxcala, met een derde op de grens met México. Een andere snelweg is de Autopista Tlaxcala - Texmelucan, die een oost-westverbinding vanaf Apizaco via de hoofdstad Tlaxcala naar San Martín Texmeluca vormt. San Martín ligt echter net weer in de staat Puebla. Daarnaast is er de Autopista Tlaxcala - Puebla. Alle snelwegen zijn tolwegen. Daarnaast zijn er nog twee belangrijke hoofdwegen, die beiden (deels) met 2x2 rijstroken zijn uitgevoerd, namelijk de weg van Tlaxcala naar Puebla en de Carretera Federal 136, die een oost-westverbinding door het noorden van de staat vormt, en onder andere Apizaco en Huamantla aandoet. Daarnaast loopt de Carretera Federal 140D door het uiterste oosten van de staat, die een enkelbaans tolweg is en van Puebla naar Xalapa voert. Voor verkeer binnen Tlaxcala heeft deze tolweg weinig belang.

Geschiedenis

De oudste snelweg is de Autopista Mexico - Puebla, die in 1962 werd opengesteld voor het verkeer, inclusief het korte deel over het grondgebied van Tlaxcala. In 1991 opende de enige snelweg voor intern verkeer, de Autopista Tlaxcala - Texmelucan. In 2009 werd de Arco Norte opengesteld. Ook deze heeft voor intern verkeer binnen Tlaxcala weinig belang.

Referenties


Mexico

AguascalientesBaja CaliforniaBaja California SurCampecheChiapasChihuahuaCoahuilaColimaDurangoGuanajuatoGuerreroHidalgoJaliscoMéxicoMexico CityMichoacán de OcampoMorelosNayaritNuevo LeónOaxacaPueblaQuerétaroQuintana RooSan Luis PotosíSinaloaSonoraTabascoTamaulipasTlaxcalaVeracruzYucatánZacatecas