Tłı̨chǫ Highway

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Tlicho Highway)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Highway 9
Begin Behchokǫ̀
Einde Whatì
Lengte 97 km
Route

Yellowknife Highway

Whatì

De Tłı̨chǫ Highway of Highway 9 is een all-weather road in de Northwest Territories in Canada. De weg vormt een noord-zuidroute vanaf nabij Behchokǫ̀ tot Whatì en is 97 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Tłı̨chǫ Highway begint ongeveer 40 kilometer ten zuidwesten van Behchokǫ̀ of 140 kilometer ten westen van Yellowknife op de Yellowknife Highway en voert vanaf hier noordwaarts door de wildernis. De weg is een gravelweg en verloopt door vlakke toendra met veel meren noordwaarts naar Whatì, een dorp aan het Lac la Martre.

Geschiedenis

Het dorp Whatì ontstond in 1793 als handelspost van de North West Company. De naam was oorspronkelijk Lac La Martre, vernoemd naar het meer waaraan het gelegen is. Het dorp wordt bevolkt door leden van de Tłı̨chǫ, een subgroep van de Dene, een First Nations groep in het noorden van Canada.

Oorspronkelijk bestond er een winter road naar Whatì. Vanwege het veranderende klimaat werd deze winter road steeds minder betrouwbaar zodat voorraden steeds meer via vliegtuigen vervoerd moest worden, wat veel duurder is. Om dit te verbeteren werd het project 'Tlicho All-Season Road' (TASR) in gang gezet, de bouw van een 97 kilometer lange gravelweg naar Whatì. Het project werd ontwikkeld als een PPS project, één van de eerste PPS projecten in Noord-Amerika met een regering van de First Nations.[1] Het project heeft een contractwaarde van $ 420 miljoen over een periode van 30 jaar en een aanlegkosten van $ 200 miljoen.

Op 24 september 2019 begon de bouw van de all-weather road.[2] Op 25 november 2020 werden de officiele naam en nummer van de weg onthuld als de Tłı̨chǫ Highway en Highway 9.[3][4] Dit nummer was nog vrij binnen de wegnummering van de Northwest Territories. De weg is op 30 november 2021 in gebruik genomen.[5][6]

Referenties

Territorial highways in de Northwest Territories

12345678910