Tocantins

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Tocantins.svg
Tocantins.png
Hoofdstad Palmas
Grootste stad Palmas
Oppervlakte 277.621 km²
Inwonertal 1.383.000
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Afkorting TO

Tocantins is een staat in Brazilië, gelegen in het midden van het land. De staat telt bijna 1,4 miljoen inwoners en heeft een oppervlakte van bijna 280.000 km² en is daarmee relatief klein voor Braziliaanse begrippen. De hoofdstad en grootste stad is de 235.000 inwoners tellende stad Palmas.

Inleiding

Tocantins is in 1989 ontstaan toen het van buurstaat Goiás afgescheiden werd. De staat grenst kloksgewijs aan Maranhao, Piaui, Bahia, Goiás, Mato Grosso en Pará. De staat meet maximaal 900 kilometer van noord naar zuid en 520 kilometer van oost naar west. Het zuidoostelijk deel van de staat valt onder het Braziliaans hoogland, dat naar het westen en noorden toe daalt, aangezien hier de grote zijrivieren van de Amazone stromen. Het oosten van de staat is ronduit bergachtig en ook erg droog, vrijwel een woestijn. Tropisch regenwoud is bijna nergens in Tocantins meer te vinden, het grootste deel van de staat bestaat uit open velden voor de landbouw. Wetlands kan men vinden langs de westgrens, waar de rivier de Araguaia stroomt. De hoofdstad Palmas ligt centraal in de staat. Vitória en Araguaína zijn de andere grotere steden in het noorden van de staat.

Wegennet

Vanwege de intensieve landbouw in Tocantins is het wegennet relatief dicht, dichter dan in de meeste buurstaten. De meeste wegen verlopen door het midden van de staat, in het bergachtige oosten en afgelegen westen zijn bijna geen wegen. De BR-010 vormt de oostelijkste noord-zuidroute van de staat, maar is van secundair belang. Belangrijker is de BR-153, die de hoofdas van de staat vormt en alle grotere steden verbindt. De BR-242 vormt een oost-westroute door het zuiden van Tocantins, de BR-230 doet dat in het noorden. Er zijn grensoverschrijdende wegen met alle buurstaten behalve met Piaui. Er zijn geen snelwegen in Tocantins.

Referenties


Flag of Brazil.svgStaten van Brazilië Flag of Brazil.svg

AcreAlagoasAmapáAmazonasBahiaCearáDistrito FederalEspírito SantoGoiásMaranhãoMato GrossoMato Grosso do SulMinas GeraisParáParaíbaParanáPernambucoPiauíRio de JaneiroRio Grande do NorteRio Grande do SulRondôniaRoraimaSanta CatarinaSão PauloSergipeTocantins