Togo

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Togo.svg
Togo
Togo.png
Hoofdstad Lomé
Oppervlakte 56.785 km²
Inwonertal 7.552.000
Lengte wegennet 2.376 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode TG

Togo is een klein land in het westen van Afrika. Het landje is ongeveer een derde groter dan Nederland en telt 7,5 miljoen inwoners. De hoofdstad is Lomé.

Inleiding

Togo ligt aan de Atlantische Oceaan, ingeklemd tussen Ghana in het westen en Benin in het oosten. In het noorden grenst het aan Burkina Faso. De hoofdstad Lomé ligt aan de grens met Ghana, aan de Atlantische Oceaan. Buiten Lomé zijn er weinig andere grote steden, maar wel veel grote dorpen. Het land meet circa 550 kilometer van noord naar zuid en maximaal 120 kilometer van oost naar west. De savanna in het noorden gaat al vrij snel over in de tropische wouden van het zuiden. Bergruggen liggen in het midden van het land. De Mount Agou is het hoogste punt op 986 meter.

Togo heette tot 1912 Togoland en was destijds een Duitse kolonie. Duitsland verloor Togo na de Eerste Wereldoorlog als kolonie en Togo werd in 1960 onafhankelijk van Frankrijk. Tussen 1967 en 2005 was het land een dictatuur, bestuurd door één van de langstzittende presidenten ooit. De overgang naar een democratie is nog niet voltooid. Met een inkomen van $ 800 per inwoner geldt Togo als één van de armste landen in de regio. Met name de landbouw en wat mijnbouw is van belang voor de economie. Het Frans is de officiële taal, en de taal van de handel. Onderling worden vaak inheemse talen gesproken.

Wegennet

Het wegennet van Togo is door zijn geografie niet erg uitgebreid, er is één noord-zuidas, de N1, die volledig verhard is en van Lomé tot de grens met Burkina Faso loopt. De N2 vormt de kustroute vanaf Accra richting Cotonou. Van de N1 takken diverse wegen af, die echter niet allemaal verhard zijn. Weinig routes hebben hiervan een doorgaand belang, alleen de N5 vormt een route tussen Accra en het midden van Togo. In het noorden van Togo is er tevens een oost-westas vanuit Noord-Ghana naar het noorden van Benin. In Togo zijn geen autosnelwegen en het wegennet van de hoofdstad Lomé is niet bijzonder ontwikkeld, zeker niet vergeleken met grotere steden in de regio als Abidjan en Lagos. Er is in 2014 een rondweg om Lomé aangelegd.[1] Deze heeft twee ongelijkvloerse aansluitingen, de eerste van Togo.

Wegnummering

De Nationale wegen hebben de prefix N en de nummering is niet in een bepaald systeem, maar hogere nummers zijn vaak minder belangrijk en liggen in het noorden.

Routes

  • N1 Lomé - Atakpamé - Kara - Sinkassé (gr. Burkina Faso): 690 km
  • N2 Lomé (gr. Ghana) - Aného (gr. Benin): 50 km
  • N3 ?
  • N4 ?
  • N5 Lomé - Kpalimé - Atakpamé: 180 km
  • N6 Notsé - Tohoun (gr. Benin): 40 km
  • N7 ?
  • N8 ?
  • N9 Notsé - Kpalimé: 40 km

Bewegwijzering

Bewegwijzering lijkt vrijwel non-existent te zijn, en wat er staat is zeer oud. Blauwe borden met witte letters worden gebruikt.[2]

Referenties


Wegen van Afrika

AlgerijeAngolaBeninBotswanaBurkina FasoBurundiCentraal Afrikaanse RepubliekComorosCôte d'IvoireDemocratische Republiek CongoDjiboutiEgypteEquatoriaal GuineaEritreaEthiopiëGabonGambiaGhanaGuineaGuinea-BissauKaapverdiëKameroenKenyaLesothoLiberiaLibiëMadagaskarMalawiMaliMarokkoMauritaniëMauritiusMozambiqueNamibiëNigerNigeriaRepubliek CongoRwandaSão Tomé and PríncipeSenegalSeychellenSierra LeoneSomaliëSudanSwazilandTanzaniaTogoTsjaadTunesiëUgandaZambiaZimbabweZuid-AfrikaZuid-Sudan