Tokelau

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tokelau
Hoofdstad
Oppervlakte 10 km²
Inwonertal 1.500
Lengte wegennet ? km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode TK

Tokelau is een territorium van Nieuw-Zeeland in het Pacifisch gebied. Het bestaat uit drie eilanden met een gezamenlijke oppervlakte van 10 km² en 1.500 inwoners.

Inleiding

Geografie

Tokelau bestaat uit drie atollen (Atafu, Nukunonu en Fakaofo) die over 180 kilometer oceaan verspreid liggen. Tokelau ligt ongeveer 500 kilometer ten noorden van Samoa en 600 kilometer ten zuiden van Kiribati. Tokelau ligt meer dan 3.000 kilometer ten noorden van Nieuw-Zeeland. De drie atollen zijn laaggelegen riffen die een lagune omsluiten. Swains Island behoort cultureel ook tot Tokelau, maar wordt bestuurd door Amerikaans Samoa. De drie atollen hebben elk één dorp. Tokelau heeft formeel geen hoofdstad.

Demografie

De bevolking van Tokelau wordt grotendeels gevormd door Tokelauanen, daarnaast zijn er Polynesiërs. De 1.500 inwoners wonen in drie dorpen. Er wonen meer Tokelauanen in andere landen dan in Tokelau zelf. De bevolking spreekt het Tokelauaans en het Engels.

Economie

Tokelau heeft de kleinste economie van alle landen, met een nominaal BBP van minder dan $ 10 miljoen. De economische ontwikkeling wordt gehinderd door gebrek aan land en grote afstand tot afzetmarkten. De visserij is gekrompen omdat tonijn rond de eilanden bijna uitgeput is. De eilanden zijn vrijwel volledig afhankelijk van subsidies van Nieuw-Zeeland. De registratie van het internetdomein .tk levert de eilanden ook enige inkomsten op. Er zijn geen accommodaties voor toeristen in Tokelau.

Geschiedenis

In 1765 voer de eerste Europeaan langs de eilanden, het was daarmee één van de laatste Pacifische eilanden die werd aangedaan door Europeanen. Tussen 1856 en 1979 werden de eilanden geclaimd door de Verenigde Staten, maar in 1979 werd toegegeven dat de eilanden tot Nieuw-Zeeland behoren. De eilanden worden door zowel Nieuw-Zeeland als Tokelau gezien als een natie. In 2006 is een referendum gehouden over de status van Tokelau als eilanden met zelfbestuur, maar dit werd niet goedgekeurd door de inwoners van Tokelau.

Wegennet

Tokelau heeft geen wegennet, geen luchthaven en geen echte havens. Transport naar Tokelau is alleen mogelijk via een lange trip over zee vanaf Samoa. Vanaf Apia vaart een boot naar alle drie atollen, een reis van minimaal 24 uur.[1]

In de drie dorpen van Tokelau zijn zand/koraalpaden als straten, er zijn geen verharde wegen en bijna geen motorvoertuigen in Tokelau. Op Nukunonu is één kleine brug tussen twee delen van het dorp.

Referenties

Wegen van Oceanië

AustraliëFijiKiribatiMarshall IslandsMicronesiëNauruNieuw-ZeelandPalauPapua New GuineaSamoaSolomon IslandsTongaTuvaluVanuatu

Amerikaans SamoaGuamHawaiiNorthern Mariana Islands, Frans-PolynesiëNieuw-CaledoniëWallis en Futuna, Cook IslandsNiuePitcairn IslandsTokelau