Tokyo-Gaikan Expressway Tunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
?
Kruist Chiba
Lengte ~9.500 meter
Openstelling 02-06-2018
Intensiteit ? mvt/dag
Locatie kaart

De Tokyo-Gaikan Expressway Tunnel, soms ook de Kokubun Gaikan Expressway Tunnel is een tunnel in Japan, onderdeel van de Tokyo-Gaikan Expressway in Tokyo. De tunnel heeft een lengte van circa 9,5 kilometer.

Kenmerken

De tunnel is circa 9.500 meter lang en is gelegen ten oosten van Tokyo in de prefectuur Chiba, grotendeels in de stad Ichikawa. De tunnel is tweebuizig, met 2x2 rijstroken. De tunnel is niet volledig ingesloten, er zijn enkele delen waarbij er een betonnen raster is dat verbindt met de Route 298 die er bovenop loopt, op sommige plekken komt daarbij wat daglicht de tunnel in. De tunnel ligt echter grotendeels ongeveer 40 meter onder maaiveld. De tunnel is gebouwd binnen een tracé van 60 meter breed. De tunnel zelf is veel smaller, maar is onderdeel van een groter verkeersplan waarbij doorgaand verkeer in de tunnel wordt afgewikkeld, met daar bovenop de Route 298 die ook 2x2 rijstroken telt en lokaal verkeer verwerkt. Daarnaast zijn er weer parallelwegen voor bestemmingsverkeer.[1] De tunnel is gelegen in stedelijk gebied met overwegend laagbouw en eengezinswoningen.

Geschiedenis

De tunnel is onderdeel van het oostelijk deel van de Tokyo-Gaikan Expressway, de derde snelwegring van Tokyo. Reeds begin jaren '60 ontstonden er plannen voor deze ringweg, die oorspronkelijk voorzien was als een elevated highway op viaducten. In mei 1969 werd al een plan voor deze snelweg vastgesteld. Begin jaren '70 ontstond er echter oppositie tegen de nieuwe autosnelweg, waarna de uitvoering vertraagd werd. Daardoor gebeurde er weinig in de jaren '70 en '80.

In december 1991 werd het project weer opgenomen in het nationale snelwegenplan van Japan, en midden jaren '90 werden plannen verder uitgewerkt, dit keer als ondergrondse autosnelweg. Tussen 2000 en 2010 is grond aangekocht voor de autosnelweg. De tunnel is onderdeel van een segment van 12,1 kilometer lengte. Aan beide einden loopt de snelweg nog een stukje over viaducten. Het project is weer onderdeel van de gehele oostelijke ringweg, die 16,0 kilometer lang is en tegelijkertijd aangelegd wordt.

Voor de aanleg van de snelweg en de lokale Route 298 was het noodzakelijk om grote hoeveelheden bebouwing te slopen. Een groot aantal eigenaren is uitgekocht voor de aanleg van de snelweg, die met de open bouwputmethode is aangelegd. De aanleg van de tunnel begon rond 2011. Voor de aanleg was het noodzakelijk enorme hoeveelheden grond af te voeren, wat per vrachtwagen gedaan is. Daarvoor zijn over het tracé tal van tijdelijke bruggen voor bouwverkeer aangelegd. De tunnel is op 2 juni 2018 geopend.

Externe links

Referenties