TollTag

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

TollTag is het elektronische tolsysteem van de North Texas Tollway Authority (NTTA) in de agglomeratie Dallas-Fort Worth. Het was het eerste elektronische tolsysteem van Noord-Amerika toen het werd uitgerold op de Dallas North Tollway in 1989. In 2014 waren er 3.189.359 TollTags in gebruik in het gebied.[1] Gebruikers krijgen korting op de tol en hoeven niet te stoppen om tol te betalen.

Systeem

De TollTag is een sticker met een RFID transponder. Deze sticker wordt aangebracht op de voorruit. Indien een voertuig een voorruit heeft die radiosignalen geheel blokkeert is ook een sticker voor op de kentekenplaat beschikbaar. Voorheen waren er grotere 'kastjes' die in het voertuig geplaatst moesten worden. Deze zijn nog te gebruiken, maar nieuwe TollTags zijn RFID stickers die niet uitwisselbaar zijn tussen voertuigen. De TollTag is beschikbaar voor zowel inwoners van Texas als van andere staten.

Alle tolwegen van de regio Dallas-Fort Worth gebruiken de TollTag als het primaire betaalsysteem. Er zijn geen fysieke tolstations waar men moet stoppen.

Gebruik

De TollTag kan gebruikt worden op alle tolwegen in de agglomeratie Dallas-Fort Worth, en ook bij parkeergarages in het centrum van Dallas, en parkeren op het Dallas-Fort Worth International Airport. Tevens is de TollTag compatibel met alle andere tolsystemen in Texas, men kan hem dus ook in Austin en Houston gebruiken, evenals andere regionale tolwegen. Tevens kan de TollTag sinds 10 augustus 2014 gebruikt worden op alle turnpikes van Oklahoma.

Alle tolwegen in de regio Dallas-Fort Worth zijn sinds 10 december 2010 volledig elektronisch, er zijn geen fysieke tolstations meer waar men moet stoppen. Gebruikers zonder TollTag krijgen dan een rekening gestuurd aan de hand van het kenteken, dit systeem heet ZipCash.

Zie ook

Externe links

Referenties