Toll road

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een toll road is een algemene Engelstalige term voor een tolweg. In Indonesië wordt de term gebruikt voor een autosnelweg in het Engels (Indonesisch: jalan tol).

De meeste toll roads zijn autosnelwegen, maar er zijn ook andere hoofdwegen die toll road worden genoemd. In Japan is de aanduiding 'toll road' specifiek bedoeld voor tolwegen die geen expressway worden genoemd, maar vaak wel ongelijkvloers zijn en in de praktijk soms net als expressways zijn aangelegd.

Indonesië

In Indonesië wordt de term toll road (Indonesisch: jalan tol) gebruikt voor de autosnelwegen in het land. Bijna alle autosnelwegen in Indonesië zijn tolwegen, alleen in Jakarta zijn ook expressways zonder tol. De toll roads in Indonesië zijn niet genummerd, maar hebben een naam. De namen zijn soms een portmanteau van de te verbinden plaatsen, zo is de Belmera Toll Road een afkorting voor Belawan - Medan - Tanjung Morawa.

Het snelwegennet van Indonesië is geconcentreerd op Jakarta, waar veel snelwegen starten en de stad twee ringsnelwegen heeft. Er zijn twee grote projecten in Indonesië, de Trans-Java Toll Road en de Trans-Sumatra Toll Road. Rond enkele andere grote steden zijn ook korte toll roads te vinden. De toll roads in Indonesië zijn betrekkelijk moderne autosnelwegen en zijn altijd over een nieuw tracé aangelegd, en dus niet een verdubbeling van bestaande wegen zoals in sommige andere Aziatische landen. Grote delen van het netwerk zijn als betonweg aangelegd.

De tolwegen zijn in het beheer van maatschappijen, de grootste daarvan is PT Jasa Marga.[1] Jasa Marga is in 1978 opgericht en was tot 1987 de enige tolwegbeheerder in Indonesië.

De eerste toll road van Indonesië was de Jagorawi Toll Road (Jakarta - Bogor Ciawi) en is tussen 1973 en 1978 aangelegd. In 1987 opende de Belmera Toll Road, de eerste autosnelweg buiten Java. Eind jaren '80 werd de private sector bij de bouw van autosnelwegen betrokken, hoofdzakelijk in de vorm van 'build-operate-transfer' (BOT) contracten. In 2004 werd de Indonesian Toll Road Authority (Badan Pengatur Jalan Tol – BPJT) als toezichthouder op de tolwegen van Indonesië opgericht. De toltarieven worden door BPJT vastgesteld en elke twee jaar herzien. Na 2010 openden tal van nieuwe toll roads, met name op Java, waar een grote slag werd gemaakt met de realisatie van de Trans-Java Toll Road.

Sinds 31 oktober 2017 is het niet meer mogelijk om contant tol te betalen op tolwegen in Indonesië. De tol betalen met betaalkaarten is nog wel mogelijk, maar men was voornemens om in 2018 een volledig elektronisch tolsysteem te introduceren.[2]

Japan

In Japan wordt de term 'toll road' gebruikt voor tolwegen die niet onder de nationale expressways vallen, maar wel als ongelijkvloerse autoweg zijn uitgebouwd. Ze vormen geen gesloten netwerk naast de reguliere expressways, maar zijn vooral aanvullingen op de nationale expressways. Alhoewel tolwegen in Japan ook gebruikelijk zijn op het onderliggend wegennet, bijvoorbeeld sommige bergwegen, wordt de Engelse term 'toll road' vooral gebruikt voor hoogwaardig uitgebouwde wegen. De toll roads zijn soms wel onderdeel van de nationale expressway-nummering, zo is de Bantan Renkaku Toll Road als de E95 genummerd sinds 2017.

Referenties