Tolplein

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een tolplein, ook wel tolstation of tolbarrière is een locatie waar men tol moet betalen over weg, meestal een snelweg. Tolpleinen variëren in uiterlijk van een klein station met een stuk of 4 tolpoorten, tot grote tolstations met meer dan 25 tolpoorten. De tol kan in veel gevallen contant betaald worden, bij een bemand tolhok of bij een automaat. Daarnaast kan men met creditcards ook makkelijk elektronisch betalen. In veel landen wordt de Nederlandse pinpas niet geaccepteerd, evenals verschillende typen creditcards. Meestal wordt een American Express, Mastercard of Visacard wel geaccepteerd.

Een nieuwe trend is om tol te betalen via een box in de auto die elektronisch tol afschrijft als men een tolplein passeert. Voorbeelden van deze systemen zijn Liber-T in Frankrijk en EZ-Pass in de Verenigde Staten. Dit is vooral een uitkomst voor mensen die veel op tolroutes rijden. Nog weer nieuwere systemen maken het mogelijk om op snelwegsnelheid door een tolpoort te rijden, in plaats van te moeten afremmen tot 30 km/uur.

Daarnaast bestaan er systemen waarbij het kenteken gefotografeerd wordt en je de rekening thuisgestuurd krijgt. Dit systeem wordt nog relatief weinig gebruikt. Mogelijke kanttekeningen zijn hierbij de privacy van de bestuurder.