Tolwegen in Canada

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Confederation Bridge, een tolweg.

Dit artikel gaat over tolwegen in Canada. In Canada zijn relatief weinig tolwegen, traditioneel worden wegen vanuit de belastingen gefinancierd, specifiek de brandstofaccijns.

Tolwegen

Tolwegen komen op diverse plekken in Canada voor, in veel gevallen zijn dit bruggen. Algemene tolwegen voor de langere afstand zijn ongebruikelijk, en sommige van deze tolwegen zijn tolvrij geworden. Met name een groot aantal bruggen over de St. Lawrence op de grens met de Amerikaanse staat New York, en de bruggen naar Michigan zijn tolbruggen. Hiermee heeft de provincie Ontario relatief veel tolwegen, maar alleen de Highway 407 rond Toronto is de enige algemene tolweg. In de 'prairie provinces' zijn helemaal geen tolwegen. De Highway 104 in Nova Scotia is een uitzondering.

Lijst van tolwegen

British Columbia

Northwest Territories

Nova Scotia

Ontario

Prince Edward Island

Québec

Geschiedenis

Een aantal tolwegen zijn tolvrij geworden, de bekendste daarvan is de Highway 5 in British Columbia (Coquihalla Highway) en later de Port Mann Bridge en Golden Ears Bridge bij Vancouver. Tot 1973 waren er twee tolbruggen op de Queen Elizabeth Way in Ontario. In Québec werd oorspronkelijk op sommige autoroutes tol geheven. In 2016 werd op de Queen Elizabeth Way bij Toronto de eerste HOT lane in gebruik genomen.[1] In 1990 werd de Pont Champlain in Montréal tolvrij, er waren daarna plannen om op de nieuwe brug - die in 2019 opende - tol te heffen, maar dit is uiteindelijk niet doorgegaan.

Toltarieven

De toltarieven zijn vaak relatief hoog omdat het om brugverbindingen gaat waar in de meeste gevallen geen tolvrije alternatieven voor zijn. Zo moet men op alle verbindingen tussen Ontario en de Amerikaanse staten New York en Michigan tol betalen. De toltarieven op de Highway 407 rond Toronto behoren tot de hoogste ter wereld voor een algemene suburbane tolweg.

Elektronische tol

Op steeds meer verbindingen wordt gebruikgemaakt van electronic toll collection (ETC). De Highway 407 rond Toronto is aangelegd als de eerste nieuwe tolweg met ETC in de wereld. De alternatieve naam is ook wel de '407 Express Toll Route' (ETR). Rond Vancouver zijn enkele tolbruggen aangelegd met elektronische tolheffing, die echter in 2017 beëindigd werd. Rond Montréal wordt elektronisch tol geheven op de A25, maar niet de A30. Handmatige tolheffing (cash of credit cards) vindt men voornamelijk op de bruggen naar de Verenigde Staten.

Referenties

Tolwegen per land

AustraliëBelgiëCanadaChinaDenemarkenDuitslandFrankrijkHongarijeItaliëJapanKroatiëNederlandNieuw-ZeelandNoorwegenOostenrijkPolenPortugalRuslandServiëSpanjeVerenigd KoninkrijkVerenigde StatenWit-RuslandZwedenZwitserland