Tolwegen in Hongarije

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dit artikel gaat over tolwegen in Hongarije. In Hongarije wordt gebruikgemaakt van een e-vignet, de matrica genoemd. Voorheen bestonden ook reguliere tolwegen. De Hongaarse naam voor een tolweg is útdíj (letterlijk: weggeld).

Systeem

Zie ook matrica voor het hoofdartikel.

In Hongarije wordt gebruikgemaakt van het elektronische vignet matrica. Het systeem bestaat uit een e-vignet die gekocht moet worden voordat men de autosnelweg oprijdt. Gebruikers krijgen alleen een afschrift als bewijs van betaling. Middels kentekenherkenning wordt het systeem gehandhaafd. Men kan deze e-vignet op een aantal manieren aanschaffen, de beste manier is online, maar het is ook te koop bij tankstations, sommige winkels en overige bepaalde verkooppunten. Hierbij moet men het kenteken invoeren en een vignet met een bepaalde geldigheid kopen. Op die manier hoeft men geen sticker op de voorruit te plakken. Toltrajecten worden vanaf het onderliggend wegennet bewegwijzerd met de tekst Matrica en Vignette onder elkaar met een streep ertussen op een wit bord onder de reguliere bewegwijzering.

Vrachtverkeer

Sinds 1 juli 2013 moet het vrachtverkeer gebruikmaken van het elektronische tolsysteem HU-GO, waarbij men naar afstand betaald. De toltarieven liggen relatief hoog en gelden naast de snelwegen ook op hoofdwegen.

Geschiedenis

Al ten tijde van het communisme werd in Hongarije gebouwd aan een netwerk van autosnelwegen, de autópálya. Tegen 1985 beschikte Hongarije over zo'n 500 kilometer autosnelweg, het grootste netwerk in communistisch Europa. Na de val van het communisme werd het overheidsbudget te krap om veel nieuwe autosnelwegen aan te leggen, daarom zijn in het midden van de jaren '90 tolwegen naar Frans model met tickets ingevoerd. Deze tolwegen met tickets waren de M1 tussen Győr en de grens met Oostenrijk (1996), de M3 tussen Budapest en Füzesabony (1998) en de M5 tussen Budapest en Kecskemét-noord (1997) en tussen Kecskemét-zuid en het toenmalige einde bij Kiskunfélegyháza (1998).

De tolwegen met tickets waren niet populair vanwege de hoge toltarieven en werden massaal gemeden. Met name de invoering van tol met tickets op de M3 ten oosten van Budapest was impopulair, hier is het eerst een dubbel systeem ingevoerd, met een vignet in 1999. In 2000 werd het vignet uitgebreid met de M1 tussen Budapest en Győr. In 2001 volgde het deel tussen Győr en de grens met Oostenrijk en in 2003 ook op de M7 vanaf Budapest naar het Balatonmeer. De laatste autosnelweg die nog met tickets werkte was de M5 vanaf Budapest naar het zuidoosten. Sinds maart 2004 werd de tol hier ook met vignetten geheven.

De overgang van een open tolsysteem met tickets naar vignetten ging dus gefaseerd per autosnelweg. Oorspronkelijk kon men alleen weekvignetten kopen, in 2003 werd ook een vierdaags vignet ingevoerd voor toeristen, oorspronkelijk alleen in de zomerperiode, maar werd vanaf december 2003 definitief. De distributie van fysieke vignetten, evenals voertuigen met diverse vignetten op de voorruit werd onpraktisch bevonden. Daarom is per 2008 het elektronische vignet matrica ingevoerd. Hongarije was het eerste land in Europa dat met uitsluitend elektronische vignetten ging werken. De handhaving is sindsdien grotendeels geautomatiseerd met vaste camera's en controlebusjes langs de autosnelweg. In 2012 werd het vierdaagse vignet weer afgeschaft. Sinds 2015 is een vignet ook verplicht op de voorheen tolvrije bypasses van grotere steden. Tevens is een vignet per district ingevoerd, wat goedkoper is voor incidentele gebruikers.

Opbrengst

In 2015 bedroegen de tolinkomsten 243 miljard forinten (€ 763 miljoen). Hiervan kwam 185,7 miljard forinten van de vrachtwagentol (HU-GO) en 57,8 miljard van de vignetten (Matrica).[1]

Referenties

Tolwegen per land

AustraliëBelgiëCanadaChinaDenemarkenDuitslandFrankrijkHongarijeItaliëJapanKroatiëNederlandNieuw-ZeelandNoorwegenOostenrijkPolenPortugalRuslandServiëSpanjeVerenigd KoninkrijkVerenigde StatenWit-RuslandZwedenZwitserland