Tolwegen in Oostenrijk

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dit artikel gaat over tolwegen in Oostenrijk.

Systeem

In Oostenrijk wordt middels twee systemen tol geheven, namelijk Sondermaut en het Autobahnvignette. Daarnaast is er LKW-Maut met de GO-Box.

Sondermaut

Zie ook Sondermautstrecke.

Sondermaut betekent uitzonderingstol. Dit zijn tolwegen waar apart tol voor betaald moet worden. Dit zijn veelal de noord-zuidroutes door de Alpen. Ze liggen vaak op autosnelwegen waar aansluitend ook een autobahnvignet voor vereist is, zodat doorgaand verkeer zowel een vignet moet hebben als apart tol moet betalen. Bij de tolpoorten is ook zogenaamde Digitale Streckenmaut mogelijk, waarbij men van te voren het kenteken registreert, waarbij men free-flow door het tolstation kan rijden. De verschuldigde tol wordt dan afgeschreven. Dit is ook mogelijk voor buitenlandse kentekens. Men kan de tol vooraf per traject betalen, of het kenteken aan een creditcard koppelen waarbij de creditcard na elke passage belast wordt.

De volgende routes zijn Sondermautstreckes;

Autobahnvignet

Zie ook Autobahnvignet Oostenrijk.

Voor het berijden van alle overige Autobahnen en Schnellstraßen is een autobahnvignet vereist. Er is een digitaal e-vignet beschikbaar dat gekoppeld is aan het kenteken, en er is een sticker die men aan de voorruit moet bevestigen en geldig is voor een bepaalde periode. Met een vignet kan men onbeperkt reizen in de geldigsheidsperiode van het vignet. De kosten zijn relatief laag, maar wanneer gecombineerd met een Sondermautstrecke is de totale tolheffing hoger. De vignetten worden gecontroleerd via vaste en mobiele cameras en handmatige controles.

LKW-Maut

Zie ook GO-Box.

Voertuigen met een totaalgewicht van meer dan 3,5 ton moeten de LKW-Maut betalen middels de GO-Box. Hierbij moeten bestuurders betalen naar gelang van gewicht en emissieklasse. Het geldt niet alleen voor vrachtwagens, maar ook voor bussen en zware campers. De LKW-Maut is goed voor zo'n ¾ van alle tolinkomsten van Oostenrijk. De tarieven liggen voor de LKW-Maut relatief hoog, doch niet zo hoog als de LSVA in buurland Zwitserland.

Andere tolwegen

Ook op veel niet-autosnelwegen moet in Oostenrijk tol betaald worden. Dit geldt onder anderen voor de Felbertauerntunnel in de B108 en verder vooral bergwegen, waarvan sommigen een doorgaande functie hebben, zoals de Timmelsjoch Hochalpenstraße (B186) en de Großglockner Hochalpenstraße (B107).

Wegbeheer

De Autobahnen en Schnellstraßen zijn in het beheer van ASFiNAG, die verantwoordelijk is voor het onderhoud, uitbreidingen en operationeel houden van het netwerk. Alle tolinkomsten gaan naar ASFiNAG, die daarmee zijn schuld afbetaalt en in nieuwe projecten investeert. Ook is ASFiNAG verantwoordelijk voor de handhaving en heeft ook juridische macht om boetes op te leggen aan overtreders.

Geschiedenis

Een redelijk groot deel van het Oostenrijkse netwerk van Autobahnen en Schnellstraßen is in de jaren '60 en '70 gerealiseerd. De kosten hiervan liepen op en aangezien in Oostenrijk de brandstofaccijnzen lager liggen dan de meeste aangrenzende buurlanden is besloten om tol in te voeren. Hiervoor is in 1982 het bedrijf ASFiNAG opgericht, die ten taak had het netwerk te exploiteren en uit te breiden, volledig gefinancierd met tolheffing. In Oostenrijk worden de kosten van het snelwegennet dus niet door de belastingbetaler gedragen. Het autobahnvignet zelf werd pas in 1997 ingevoerd, naar voorbeeld van Zwitserland. Sinds 2004 betalen voertuigen met een gewicht van meer dan 3,5 ton naar de gereden afstand en emissieklasse middels de GO-Box. Na 2000 kwam de taakstelling van de uitbreiding van het snelwegennet met name te liggen op het noordoosten van Oostenrijk (regio Wenen) en het aanleggen van een tweede buis bij veel Alpentunnels. De meeste belangrijke tunnels zijn inmiddels verdubbeld naar 2x2 rijstroken. Dit heeft grote voordelen voor de verkeersveiligheid en de doorstroming van het verkeer (met name tijdens de vakantiepieken in de winter en zomer).

In 2018 is een digitaal vignet ingevoerd. Deze vignetten kunnen via de website van de ASFiNAG worden aangeschaft, of bij automaten bij grensovergangen. Oorspronkelijk was dit vignet pas vanaf de 18e dag van aankoop geldig, wat het onpraktisch maakte voor bestuurders die op korte termijn door Oostenrijk wilden reizen. Sinds 2023 zijn de vignetten direct vanaf aankoop geldig. In 2024 werd een vignet met een geldigheidsduur van één dag ingevoerd.

Referenties


Tolwegen per land

AustraliëBelgiëCanadaChinaDenemarkenDuitslandFrankrijkHongarijeItaliëJapanKroatiëNederlandNieuw-ZeelandNoorwegenOostenrijkPolenPortugalRuslandServiëSpanjeVerenigd KoninkrijkVerenigde StatenWit-RuslandZwedenZwitserland