Tolwegen in Polen

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Znak D9+Tabliczka T28.svg

Dit artikel gaat over tolwegen in Polen. In Polen zijn diverse tolwegen en zijn uitsluitend autostrady met een A-nummer. Er zijn twee typen tolwegen; met een gesloten systeem met tickets, en een open systeem met tolstations om de 2 of 3 aansluitingen. Een aantal tolwegen in Polen zijn onder een concessie gebracht, andere zijn in het beheer van de wegbeheerder GDDKiA. De tolwegen in het beheer van GDDKiA maken van uitsluitend elektronische tolheffing gebruik. Zoals in Frankrijk zijn de A-wegen rond de grote steden veelal tolvrij.

Lijst van tolwegen

   tolweg
   tolvrij
# Van Naar Lengte Concessiehouder Type Tarief 2021 (PLN) In concessie tot
A1-PL.svg Rusocin (Gdańsk) Nowa Wieś (Toruń) 152 km AmberOne Gesloten tolsysteem 29,90 2039 [1]
A2-PL.svg Świecko (Duitse grens) Gołuski (Poznań) 155 km Autostrada Wielkopolska Gesloten tolsysteem 41,00 2037 [2]
A2-PL.svg Nagradowice (Poznań) Konin 75 km Autostrada Wielkopolska Open tolsysteem 46,00 2037
A2-PL.svg Konin Stryków (Łódź) 99 km GDDKiA Elektronisch tolsysteem 9,90
A4-PL.svg Karwiany (Wrocław) Żernica (Gliwice) 162 km GDDKiA Elektronisch tolsysteem 16,20
A4-PL.svg Mysłowice-Brzęczkowice (Katowice) Balice (Kraków) 51 km Stalexport Autostrada Małopolska Gesloten tolsysteem 20,00 2027 [3]

Betaalopties

Op de A2 tussen Konin en Stryków en op de A4 tussen Wrocław en Gliwice is het alleen mogelijk om met het elektronische tolsysteem e-TOLL te betalen, dit kan met een app of vooraf online. Het is op deze trajecten niet mogelijk om contant of met bankkaarten de tol te betalen.

Op andere toltrajecten zijn nog wel fysieke tolstations. Daar kan men contant betalen in in złoty's (PLN) of euro's (EUR), de laatste meestal alleen met biljetten waarna men wisselgeld krijgt in złoty's. Tevens is het op die delen wel mogelijk om met credit cards te betalen. Maestro bankkaarten worden ook op sommige tolwegen geaccepteerd (geen PIN benodigd). Ook is het mogelijk om met de gangbare tankkaarten te betalen. Op sommige tolwegen kan met Amerikaanse dollars betaald worden, maar dit is in recente jaren minder populair geworden. Met name chauffeurs uit Oekraïne en (Wit)-Rusland betaalden met dollars.

e-TOLL

Zie ook e-TOLL.

Daarnaast kan men elektronisch tol betalen met een e-TOLL-transponder of app. Dit is verplicht voor voertuigen zwaarder dan 3,5 ton, evenals voor personenauto's op twee trajecten van de A2 en A4. Vrachtwagens moeten in heel Polen tol betalen met e-TOLL op A- en S-wegen, voor personenauto's en lichte voertuigen alleen een klein aantal trajecten. e-TOLL voor personenauto's kan alleen gebruikt worden op tolwegen in het beheer van GDDKiA, niet op tolwegen in het beheer van private concessionairs.[4] Voor de A4 tussen Katowice en Kraków is een aparte transponder A4 GO beschikbaar.

Elektronische tolwegen

Sinds 1 december 2021 is de tolheffing op de A2 tussen Konin en Stryków en de A4 tussen Wrocław en Gliwice volledig elektronisch.[5] Hier zijn geen tolpoorten meer waar men met credit cards of cash kan betalen. De tol kan elektronisch betaald worden via de online applicatie e-Toll of een transponder.[6]

Geschiedenis

De oudste tolweg van Polen is de A4 tussen Katowice en Kraków, die in 2000 als tolweg in gebruik werd genomen. In 2003 opende de A2 tussen Poznań en Września als tolweg. In 2007 opende de tolweg A1 tussen Gdańsk en Grudziądz, die in 2011 verlengd werd tot Toruń. In 2011 opende ook de A2 tussen de Duitse grens en Nowy Tomyśl, waar sinds 2012 tol geheven wordt. Sinds 1 juni 2012 wordt ook tol geheven op de A4 van Wrocław tot Gliwice en per 1 juli 2012 op de A2 van Konin tot Łódź. Op 20 juli 2016 is het elektronische systeem A4GO geïntroduceerd voor de private concessie van de A4 tussen Katowice en Kraków.[7][8] Op 24 juni 2021 werd het elektronische tolsysteem ViaTOLL vervangen door het nieuwe tolsysteem e-TOLL.[9] Sinds 1 december 2021 is de tolheffing op de A2 tussen Konin en Stryków, evenals de A4 tussen Wrocław en Gliwice volledig elektronisch met e-TOLL.

Toekomst

De A1, A2 en A4 zullen in de toekomst grotendeels tolwegen worden. Alleen de passages langs grote steden zoals Warszawa, Poznań, Gliwice-Katowice en Kraków blijven tolvrij. De A1 en A2 en de A4 ten oosten van Kraków moesten snel na openstelling tolwegen worden, maar tolheffing is impopulair en de invoering ervan is voor een aantal trajecten uitgesteld. De A4 ten westen van Wrocław zal nog enige tijd op zich laten wachten voordat het een tolweg wordt. De A6, A8 en A18 blijven tolvrij.

Men is actief bezig met het ontwikkelen van een nieuw tolsysteem dat geen tolpoorten meer nodig heeft. Men denkt aan vignetten of een elektronische tolheffing,[10] de keus lijkt op elektronische tolheffing met een transponder (OBU) te zijn gevallen.[11] Wanneer het systeem ingevoerd wordt is nog niet bekend.

De drogi ekspresowe blijven voorlopig tolvrij, alhoewel de meeste nieuwe S-wegen wel ontworpen zijn met trompetaansluitingen om tolheffing in de toekomst mogelijk te maken. Een voorbeeld hiervan is de S3 tussen Szczecin en Gorzów Wielkopolski.

Woordenboek

PPO Mysłowice-Brzęczkowice bij Katowice.
  • Płatna / Opłaty: tol
  • System otwarty: Open (tol)systeem
  • System zamknięty: Gesloten (tol)systeem
  • PPO - Punkt poboru opłat: tolstation (hoofdrijbaan)
  • SPO - Stacja poboru opłat: tolstation (afrit)

Zie ook

Externe links

Referenties

Tolwegen per land

AustraliëBelgiëCanadaChinaDenemarkenDuitslandFrankrijkHongarijeItaliëJapanKroatiëNederlandNieuw-ZeelandNoorwegenOostenrijkPolenPortugalRuslandServiëSpanjeVerenigd KoninkrijkVerenigde StatenWit-RuslandZwedenZwitserland