Tolwegen in Rusland

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dit artikel gaat over tolwegen in Rusland. In Rusland moeten vrachtwagens op het gehele federale wegennet tol betalen middels het elektronische tolsysteem Platon, elders zijn her en der reguliere tolwegen, met name in Europees Rusland.

Tolwegen

In Rusland moeten vrachtwagens op alle federale autowegen tol betalen middels het elektronische tolsysteem Platon. Personenauto's en lichte vrachtwagens betalen alleen tol op bepaalde snelwegen, met name op de grote M-wegen vanuit Moskou. Met name op de M4 vanaf Moskou naar zuid-Rusland moet op diverse punten tol betaald worden. In ontwikkeling is de M11 als tolsnelweg tussen Moskou en Sankt Petersburg. In Sankt Petersburg moet tol betaald worden op de ZSD. De snelwegen in de stad Moskou zijn tolvrij.

Lijst van tolwegen

incompleet

  • M1 Odintsovo bypass bij Moskou
  • M3 bij Kaluga
  • M4 Moskou - Rostov (open tolsysteem).
  • M11 Moskou - Sankt Petersburg (gesloten tolsysteem)
  • A370 rond Khabarovsk
  • CKAD rond Moskou
  • ZSD in Sankt-Petersburg

Daarnaast moet incidenteel op regionale wegen tol betaald worden, met name in het oblast Pskov, een aantal bruggen in het oblast Ryazan en de republiek Udmurtia en ook op een weg in het Altai Krai.[1]

Geschiedenis

Ten tijde van de Sovjetunie waren er geen tolwegen. De aanleg van tolwegen is in 1998 goedgekeurd.[2] De eerste tolweg was een brug van de M4 over de Don in Voronezh in 1998, maar werd in 2001 weer geschrapt. In 1999 werd op een 20 kilometer lang deel in de regio Lipetsk tol ingevoerd op de M4. In 2002 werd op een aantal regionale wegen in het oblast Pskov een tolheffing ingevoerd. In 2008 opende het eerste deel van de ZSD, dit was de eerste tolweg in Sankt Petersburg. In 2013 opende een nieuwe snelweg van de M1 rond de voorstad Odintsovo van Moskou. Dit was de eerste tolweg dicht bij Moskou. In de periode 2012-2015 is op een groot aantal punten van de M4 tolheffing ingevoerd tussen Moskou en Rostov. In 2015 werd een groot tolstation opengesteld aan de oostkant van Voronezh. In 2014 openden de eerste delen van de nieuwe M11 tussen Moskou en Sankt Petersburg als tolweg.

Op 15 november 2015 werd het elektronische tolsysteem Platon voor vrachtverkeer vanaf 12 ton gestart. Op meer dan 50.000 kilometer federale autoweg moest vanaf dat moment tol betaald worden in heel Rusland.

Externe links

Referenties

Tolwegen per land

AustraliëBelgiëCanadaChinaDenemarkenDuitslandFrankrijkHongarijeItaliëJapanKroatiëNederlandNieuw-ZeelandNoorwegenOostenrijkPolenPortugalRuslandServiëSpanjeVerenigd KoninkrijkVerenigde StatenWit-RuslandZwedenZwitserland