Tolwegen in Servië

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dit artikel gaat over tolwegen in Servië.

Tolheffing

In Servië wordt tolheffing via een gesloten en open tolsysteem uitgevoerd. Bij een gesloten systeem werkt men met tickets en betaald men naar gelang de gereden afstand. Bij een open tolsysteem zijn er alleen tolstations waar men direct tol moet betalen, en kan er tussen sommige aansluitingen tolvrij gereisd worden. De A1 Beograd - Niš en A3 Beograd - Batrovci hebben een gesloten tolsysteem, alhoewel de passage door Beograd tolvrij is. Op de A1 vanaf de Hongaarse grens tot Beograd is een open tolsysteem, maar hoeft op diverse trajecten geen tol betaald te worden. Tussen Niš en Leskovac is één tolstation.

In 2014 ging het om 603 kilometer tolplichtige autosnelwegen, met in totaal 38 tolstations.[1] Echter niet op alle tolplichtige snelwegen wordt daadwerkelijk tol geheven.

Lijst van tolwegen

route traject lengte type opmerkingen
A1-SRB.svg Horgoš (grens Hongarije) - Beograd 160 km open tolsysteem grote delen zijn tolvrij te berijden
A1-SRB.svg Beograd - Niš 215 km gesloten tolsysteem toltraject begint vanuit Beograd na de ringweg
A1-SRB.svg Niš - Leskovac 10 km open tolsysteem feitelijk één tolstation bij Doljevac
A3-SRB.svg Beograd - Batrovci (grens Kroatië) 84 km gesloten tolsysteem toltraject begint vanuit Beograd bij Šimanovci

Betaalopties

Het is mogelijk om in Servië de tol cash of met credit cards en bankkaarten te betalen. Men kan met Visa, Mastercard, Maestro en American Express betalen. Cash betalingen in euro's worden geaccepteerd.[2]

Elektronische tolheffing

In Servië bestaat een vorm van electronic toll collection (ETC). Hierbij hebben voertuigen een 'TAG' die communiceert met apparatuur boven de tolpoorten. Alleen op tolstations op de hoofdrijbanen (einde van een toltraject) en bij enkele drukkere afritten zijn hiervoor aparte rijstroken voor gereserveerd. Elders zijn de cash poorten en TAG-poorten gecombineerd, vergelijkbaar met Frankrijk en Italië. De TAG-poorten zijn niet free-flow, men moet kortstondig stoppen en wachten tot de slagboom omhoog gaat.

Geschiedenis

Sinds 1977 wordt tol geheven op de Servische autosnelwegen. Alle snelwegen die sindsdien zijn aangelegd zijn tolwegen, alhoewel de passage van Beograd tolvrij is gebleven, evenals korte stukken van de A1 en A4 rond Niš. In 2006 zijn de Servische snelwegen onder het beheer van Putevi Srbije gebracht. Dit is een staatsbedrijf (public enterprise). Op 10 januari 2007 is op de A1 tussen Beograd en Niš als eerste het elektronische tolsysteem ingevoerd, wat daarna snel is uitgebreid tot alle tolstations in het land. Sinds 2010 kan het elektronische tolsysteem overal gebruikt worden.

Na de Balkanoorlogen had Servië een autoritair regime onder president Milošević. Buitenlanders reden weinig door Servië en in het land waren oorspronkelijk hogere toltarieven voor buitenlandse automobilisten. Na 2000 werd het land meer open en nam buitenlands verkeer sterk toe. De toltarieven voor buitenlandse chauffeurs lag oorspronkelijk 40% hoger. In 2006 is een eerste correctie doorgevoerd en zijn de toltarieven voor Servische chauffeurs met 20% verhoogd. Sinds 2008 zijn de toltarieven voor Servische en buitenlandse chauffeurs gelijk. In 2016 is de eerste verhoging van de toltarieven in acht jaar tijd doorgevoerd.[3]

Trajectcontroles

Op 27 april 2018 zijn op alle tolwegen trajectcontroles ingevoerd.[4] Van elk voertuig wordt de gemiddelde snelheid tussen tolpoorten berekend. Servische bestuurders krijgen een boete thuisgestuurd, buitenlandse bestuurders worden ter plaatse aangehouden.

Referenties

Tolwegen per land

AustraliëBelgiëCanadaChinaDenemarkenDuitslandFrankrijkHongarijeItaliëJapanKroatiëNederlandNieuw-ZeelandNoorwegenOostenrijkPolenPortugalRuslandServiëSpanjeVerenigd KoninkrijkVerenigde StatenWit-RuslandZwedenZwitserland