Tolwegen in de Verenigde Staten

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Over het algemeen zijn de autosnelwegen in de Verenigde Staten tolvrij, maar er zijn een aantal tolwegen, bekendstaan als turnpikes, tollways of parkways. Vroeger kende het land meerdere tolwegen die nadat de investeringskosten zijn terugbetaald, tolvrij zijn geworden. Dit geldt bijvoorbeeld in Kentucky. De eerste autosnelwegen voor de lange afstand in de Verenigde Staten zijn als tolwegen aangelegd, zoals de Pennsylvania Turnpike en de New Jersey Turnpike. Daarnaast moeten in sommige gebieden tol betaald worden voor oeververbindingen. Momenteel worden nieuwe autosnelwegen regelmatig als tolweg aangelegd om de aanleg en financiering te versnellen. Daarnaast hebben diverse grote steden een netwerk van express lanes met tolheffing.

Tolvarianten

Er zijn in de Verenigde Staten veel varianten van tolwegen:

  • gesloten tolsysteem met tickets (lange-afstandsroutes, de traditionele turnpikes)
  • open tolsysteem (meestal bij kunstwerken zoals bruggen en tunnels)
  • HOT-lanes, tolstroken waarbij HOV gebruikers (carpoolers) gratis of gereduceerd gebruik van kunnen maken
  • managed lanes of express lanes, tolstroken op een verder tolvrije snelweg. Vaak met variabele toltarieven om free-flow te garanderen.

Tolwegbeheerders

Tolwegen komen in veel varianten voor. Sommigen worden gewoon door het department of transportation beheerd, anderen door private tolconcessionairs, anderen met schaduwtol, sommigen hebben een winstoogmerk, anderen niet, et cetera.

Het meest gangbare is een tolwegautoriteit als tak van het department of transportation, of een private concessionair.

Inkomsten

De tolinkomsten zijn afhankelijk van de manier waarop tolwegen worden beheerd. In sommige regio's zijn een groot aantal tolwegen onder één beheerder ondergebracht, terwijl in andere regio's een lappendeken van tolwegbeheerders is. Al lange tijd brengt tolheffing op de New Jersey Turnpike het meeste op.

# regio inkomsten 2013[1]
New Jersey Turnpike Authority New Jersey $ 1,4 miljard
Port Authority New York & New Jersey (New York City) $ 1,3 miljard
MTA Bridges and Tunnels New York City $ 1,2 miljard
Illinois Tollway Chicago $ 943 miljoen
Pennsylvania Turnpike Commission Pennsylvania $ 812 miljoen
Florida's Turnpike Enterprise Florida $ 756 miljoen
Bay Area Toll Authority regio San Francisco $ 670 miljoen
New York State Thruway New York State Thruway $ 649 miljoen
North Texas Tollway Authority regio Dallas-Fort Worth $ 572 miljoen
Harris County Toll Road Authority regio Houston $ 560 miljoen

Tolkosten

De tolkosten van traditionele lange-afstands turnpikes zijn vaak laag in de Verenigde Staten, zeker vergeleken met Europese tolwegen. Meestal wordt amper 2 eurocent per kilometer geheven, een bedrag wat vaak 5 keer zo hoog ligt in Europa. Er zijn ook express lanes waarbij men naar mate van congestie betaalt. De toltarieven kunnen hier in extreme gevallen oplopen tot $ 10 voor enkele kilometers. Het aantal HOT-stroken is nog beperkt, maar wordt uitgebreid. De tolkosten voor objecten zoals bruggen en tunnels zijn vaak aanzienlijk hoger dan voor gewone wegvakken. Het komt ook vaak voor dat er slechts in één richting tol wordt geheven. Tijdens incidenten, zoals ontruimingen van steden vanwege naderende tropische cyclonen kan de tol tijdelijk worden opgeheven ("tolls waived").

Tolsysteem

In de Verenigde Staten komen zowel een gesloten als open systeem voor. Een gesloten systeem is vergelijkbaar wat in Frankrijk en Italië vaak gebruikt wordt, men trekt een ticket bij het oprijden en betaalt bij het afrijden van de tolweg voor het aantal kilometers. Bij een open systeem staan er op bepaalde intervallen tolpoorten en hoeft men alleen daar te betalen. Men trekt dus geen ticket. Soms is het mogelijk tussen sommige afslagen gratis te rijden, maar meestal zijn de tolpoorten strategisch geplaatst zodat het meestal niet te makkelijk is. Bij een gesloten tolsysteem komen tankstations direct langs de tolweg voor, bij tolvrije snelwegen is dat meestal bij afslagen.

Elektronische tol

Zie ook elektronische tolsystemen in de Verenigde Staten.

Er bestaan diverse netwerken met dochterondernemingen. De belangrijkste is E-ZPass wat in veel staten gebruikt wordt. Onder het E-ZPass-netwerk vallen ook; Fast Lane in Massachusetts, I-Pass in Illinois, i-Zoom in Indiana, Smart Tag in Virginia en in Ohio komt in de toekomst ook een tolsysteem. Het SunPass-netwerk bestaat in de staat Florida uit E-PASS, LeeWay en O-PASS. In Texas bestaat het TxTAG-netwerk met TollTag en EZ Tag.

Daarnaast zijn er een aantal individuele systemen die vaak slechts op één tolweg of bij één concessionair werken. C-Pass in Florida, , EXpress Toll in Colorado, Fastrak in California, Good to Go! in de staat Washington, K-Tag in Kansas, MnPass in Minnesota, PalmettoPass in South Carolina, PikePass in Oklahoma en GeauxPass in Louisiana. In mei 2016 is de NationalPass gelanceerd die op alle tolwegen in de Verenigde Staten moet werken.[2]

De tolsystemen van de netwerken zijn compatibel met elkaar, de overige systemen niet. Volledig elektronische systemen bestaan op traditionele turnpikes meestal nog niet, er vrijwel altijd de mogelijkheid om handmatig te betalen met cash of een creditcard. De meeste systemen werken met een debietkaart waar geld op geladen kan worden. Echter in recente jaren is een grote groei van stedelijke tolwegen geweest die volledig elektronisch zijn Open Road Tolling, met name in het zuiden van de Verenigde Staten.

Overzicht per staat

Deze lijst omvat enkel algemene tolwegen en geen HOT-lanes of individuele tolbruggen buiten het hoofdwegennet.

California

San Francisco Bay Area
Greater Los Angeles

Colorado

Delaware

Florida

Florida's Turnpike bij Yeehaw Junction.
Doorgaande routes
Miami
Orlando
Tampa Bay
Jacksonville
  • SR-23 als ringweg rond Jacksonville

Illinois

Indiana

Kansas

Louisiana

Maine

Maryland

Massachusetts

Michigan

New Hampshire

  • Interstate 93 tussen Manchester en Concord.
  • US 3 tussen Nashua en Manchester
  • SR-16 tussen Rochester en Portsmouth

New Jersey

New York

North Carolina

Ohio

Oklahoma

Pennsylvania

South Carolina

Texas

Houston
Dallas-Fort Worth Metroplex
Austin

Virginia

West Virginia

Zie ook

Referenties

Tolwegen per land

AustraliëBelgiëCanadaChinaDenemarkenDuitslandFrankrijkHongarijeItaliëJapanKroatiëNederlandNieuw-ZeelandNoorwegenOostenrijkPolenPortugalRuslandServiëSpanjeVerenigd KoninkrijkVerenigde StatenWit-RuslandZwedenZwitserland