Tomei Expressway (Japan)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Tomei Expressway)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Japan E1.svg
Tomei Expressway.png
Tomei Expressway map.png
E1
Begin Tokyo
Einde Nagoya
Lengte 347 km
Route

Shuto 3 (Shibuya Route)

Afslagsymbool.svg1 Tokyo

Afslagsymbool.svg3 Tomei-Kawasaki

Afslagsymbool.svg3-1 Yokohama-Aoba

Afslagsymbool.svg4 Yokohama-Machida

Afslagsymbool.svg5 Atsugi

Afslagsymbool.svg5-1 Hadano-Nakai

Afslagsymbool.svg6 Oi-Matsuda

Afslagsymbool.svg7 Gotenba

Afslagsymbool.svg7-1 Susono

Afslagsymbool.svg8 Numazu

Afslagsymbool.svg9 Fuji

Afslagsymbool.svg10 Shimizu

Afslagsymbool.svg11 Shizuoka

Afslagsymbool.svg12 Yaizu

Afslagsymbool.svg13 Yoshida

Afslagsymbool.svg13-1 Sagara-Makinohara

Afslagsymbool.svg14 Kikugawa

Afslagsymbool.svg14-1 Kakegawa

Afslagsymbool.svg15 Fukuroi

Afslagsymbool.svg15-1 Iwata

Afslagsymbool.svg16 Hamamatsu

Afslagsymbool.svg16-1 Hamamatsu-nishi

Afslagsymbool.svg17 Mikkabi

Afslagsymbool.svg18 Tokoyawa

Afslagsymbool.svg18-1 Otowa-Gamagori

Afslagsymbool.svg19 Okazaki

Knooppuntsymbool.svg19-1 Isewangan Expressway

Afslagsymbool.svg20 Toyota

Afslagsymbool.svg20-1 Tomei-Miyoshi

Afslagsymbool.svg20-2 Nisshin

Afslagsymbool.svg21 Nagoya

Afslagsymbool.svg22 Kasugai

Knooppuntsymbool.svg23 Chuo Expressway

Afslagsymbool.svg24 Komaki

Meishin Expressway

De Tōmei Expressway (Japans: 東名高速道路, Tōmei Kōsoku Dōro), genummerd als de E1, is een expressway in Japan. De snelweg vormt een route tussen de hoofdstad Tokyo en de grote stad Nagoya. De route vormt dus dezelfde verbinding als de noordelijkere Chuo Expressway. De Tomei Expressway loopt echter door het weliswaar vlakkere, maar sterk verstedelijkte zuidelijk kustgebied van Japan. Men passeert een groot aantal steden met meer dan 100.000 inwoners. Het is één van de drukste interstedelijke snelwegen van Japan. De snelweg begint in de stad Setagaya van Tokyo waar de Route 3 van de Shuto Expressway overgaat in de Tomei Expressway. De snelweg loopt dan langs de zuidkust van het eiland Honshu en eindigt aan de noordkant van Nagoya op het knooppunt Komaki, waar de snelweg overgaat in de Meishin Expressway die naar Osaka loopt. De route is met 346,8 kilometer ook even lang als de Chuo Expressway.

Routebeschrijving

Tokyo Metropolis

De Tomei Expressway in Tokyo.

In Setagaya, een speciale wijk van Tokyo, gaat de Shibuya Route, de Route 3 van het Shuto Expressway netwerk over in de Tomei Expressway. Al snel volgt de rivier de Tamagawa, die tevens de grens vormt met de prefectuur Kanagawa waarna men in het noorden van de stad Kawasaki komt, die 1.385.000 inwoners telt. De snelweg telt hier 2x3 rijstroken en al snel volgt het eerste tolstation. Na dit tolstation komt men in de voorstad Yokohama die 3.646.000 inwoners telt. De Tomei Expressway gaat hier door het noordwesten van de stad, op geruime afstand van het centrum die bediend wordt door andere snelwegen. Men kruist dan de Nationale Route 16, die een ring van het onderliggend wegennet van 253 kilometer om Tokyo vormt. Na Yokohama komt men in de grote voorsteden, waarvan Yamato met 223.000 inwoners de eerste is. Daarna volgt Atsugi met 226.000 inwoners, waar de aansluiting met de Ken-O Expressway volgt, een 300 kilometer lange ringweg in wording om Tokyo. Het verstedelijkt gebied van Tokyo raakt hierna versnipperd, de laatste grote voorstad is Isehara op 55 kilometer van het centrum. Bij knooppunt Isehara kruist men de New Tomei Expressway, en moet een parallelle route vanaf Tokyo naar Osaka gaan vormen. De kosten voor deze snelweg worden geschat op 70 miljard dollar.

Zuidelijk Honshu

De Tomei Expressway met de Mount Fuji.

Men komt daarna door stukjes verstedelijkt gebied, die in de kustvlakten liggen die tussen de bergen zijn ingeklemd. De snelweg telt hier dan ook nog steeds 2x3 rijstroken. Naar het noorden liggen lage bergen tot zo'n 800 meter. De snelweg slingert hier al door de uitlopers van de Japanse Alpen en de snelweg scheidt zich dan in 3 rijbanen met in totaal 7 rijstroken. De rijbanen liggen soms op een kilometer afstand van elkaar en lopen soms ook aan de "verkeerde kant". Vanaf de snelweg rijdt men tijdelijk recht op de markante Mount Fuji af, met 3.776 meter de hoogste berg van Japan. Bij Gotenba draait de snelweg naar het zuiden weg, maar loopt hier op enige afstand van de Japanse kust. Men komt langs Mishima, een regiostad met 111.000 inwoners. De snelweg loopt hier ook langs de voet van een gebergte wat vrij snel vanuit de kust oprijst. Men bereikt dan de stad Fuji, een wat grotere stad met 237.000 inwoners. Men kruist hier de Nishi-Fuji Road, een snelweg naar Fujinomiya, een wat grotere stad even naar het noorden.

De snelweg loopt dan tijdelijk pal langs zee en telt hier 2x2 rijstroken. Dit is de prefectuur Shizuoka, waar men een groot deel van de afstand in aflegt. Het duurt niet lang voordat men deze grote stad bereikt, die 710.000 inwoners telt en één van de grotere steden van Japan is. De snelweg telt hier 2+3 rijstroken. De stad is vrij groot, maar geen belangrijk knooppunt, de Tomei Expressway is de enige snelweg door de stad die ingeklemd ligt op een kuststrook tussen de Pacifische Oceaan en de Japanse Alpen. Na Shizuoka kruist men de rivier de Oigawa, een vrij brede rivier die vanuit de Alpen komt. De snelweg telt hier 2x2 rijstroken en loopt dan wat verder landinwaarts. Daarna volgt weer een grote stad, Hamamatsu met 808.000 inwoners. Ook deze stad is net zoals Shizuoka niet een erg belangrijke stad doordat het alleen aan de Tomei Expressway ligt. De snelweg loopt door het noorden van de stad en telt 2x2 rijstroken. Niet ver daarna steekt men de grens met de prefectuur Aichi over.

Metropool Nagoya

De eerste grote stad voor Nagoya is Toyokawa met 160.000 inwoners. Niet ver naar het zuiden ligt de 380.000 inwoners tellende havenstad Toyohashi, maar deze bedient de Tomei Expressway niet direct. De snelweg telt hier 2x2 rijstroken en bij Otowa slaat de Otowa-Gamagori Toll Road af, die een korte snelweg naar de havenstad Gamagori vormt. De Tomei Expressway draait hier naar het noordwesten, verder landinwaarts richting de stad Nagoya. Okazaki is de eerste grote voorstad van Nagoya met 355.000 inwoners op 30 kilometer van het centrum. Bij knooppunt Toyota volgt de aansluiting met de Isewangan Expressway, die naar de havens van Nagoya loopt, aan de zuidkant van de stad. Men komt dan langs de stad Toyota die 411.000 inwoners telt. Hier is ook een hoofdkwartier van de gelijknamige autofabrikant gevestigd. De snelweg telt hier ook 2x2 rijstroken. Bij knooppunt Nisshin volgt de aansluiting met de Nagoya-Seto Road, een tolweg naar Seto loopt, een voorstad waar ook het terrein van de wereldexpo 2005 gesitueerd is. Een paar kilometer daarna volgt de afslag Nagoya met de Higashi-Meihan Expressway die aansluiting geeft naar het centrum van de 2.236.000 inwoners telt. De agglomeratie telt 8.740.000 inwoners. Aan de noordoostkant van Nagoya volgt knooppunt Komaki, waar de Chuo Expressway eindigt, die ook vanuit Tokyo komt. De snelweg loopt dan nog 7 kilometer door tot de afslag Komaki, waar de Tomei Expressway ter hoogte van de Route 11 van de Nagoya Expressway overgaat in de Meishin Expressway die verder loopt naar de grote steden rond Osaka.

Geschiedenis

In 1966 kwamen de eerste financiën voor de Tomei Expressway beschikbaar, en in 1968 openden een aantal grote delen, zoals Tokyo - Atsugi, Fuji - Shizuoka en Komaki - Okazaki bij Nagoya. In 1969 volgde weer een groot stuk tussen Shizuoka en Okazaki, met 131 kilometer de grootste wegopening in de Japanse geschiedenis. In 1969 was de snelweg feitelijk al voltooid.[1] In de jaren daarna werden enkel nog rijstroken en afslagen toegevoegd.

Openstellingsgeschiedenis

Van Naar Lengte Datum
Tokyo IC Atsugi IC 35 km 25-04-1968
Fuji IC Shizuoka IC 40 km 25-04-1968
Okazaki IC Komaki IC 54 km 25-04-1968
Shizuoka IC Okazaki IC 131 km 02-02-1969
Atsugi IC Oi-Matsuda IC 23 km 31-03-1969
Gotenba IC Fuji IC 38 km 31-03-1969
Oi-Matsuda IC Gotenba IC 26 km 26-05-1969

Verkeersintensiteiten

De snelweg is over het algemeen behoorlijk druk. Het rustigste gedeelte is bij Gotemba in de prefectuur Shizuoka met 61.500 voertuigen per etmaal. In Tokyo rijden 113.000 voertuigen en tussen Yokohama en Atsugi ligt het drukste punt van de snelweg met 120.000 voertuigen per etmaal. Bij Fuji rijden 67.000 voertuigen en bij Shizuoka zijn dat er 79.000 stuks. Bij Hamamatsu rijden 66.000 voertuigen en bij Toyota loopt dit op tot 96.000 voertuigen, het drukste gedeelte bij Nagoya. Tot het einde van de snelweg rijden 89.500 voertuigen per etmaal.

Referenties

Flag of Japan.svg Expressways in Japan Flag of Japan.svg

East Nippon Expressway
AkitaAomoriAsahikawa-MonbetsuBan-etsuDotoFukagawa-RumoiHachinoheHachinohe-KujiHakodate-EsashiHidaka ExpresswayHigashi-KantoHokkaidoHokurikuJobanJoshin-etsuKamaishiKan-etsuKen-OKita-KantoNaganoNihonkai-TohokuObihiro-HirooSanrikuSassonShin-KukoShiribeshiTateyamaTohokuTohoku-ChuoTokachi-OkhotskTokyo-GaikanYamagata
Central Nippon Expressway
Chubu-JukanChubu-OdanChuoHigashi-MeihanHokurikuIseIsewanganIzu-JukanKiseiMeishinMei-NikanMeihanNaganoNoetsuSan-en NanshinShin-MeishinShin-TomeiTokai-HokurikuTokai-KanjoTomei
West Nippon Expressway
ChugokuHamadaHanwaHarimaHigashihiroshima-KureHigashi-KyushuHiroshimaImabari-KomatsuKanmonkyo BridgeKansai-KukoKeijiKeinawaKinkiKitakinki-ToyookaKochiKochi-TobuKyoto-JukanKyoto Outer Ring RoadKyushuKyushu-ChuoMaizuru-WakasaMatsueMatsuyamaMeishinMinami-KyushuMiyazakiNagasakiNishi-KyushuNishi-MeihanOitaOkayamaOkinawaOnomichiSan-inSan-in KinkiSanyoSecond KeihanShikoku-OdanShin-MeishinTakamatsuTokushimaTokushima Nanbu ExpresswayTottoriYonago
Honshū-Shikoku Bridge Expressway
Kobe - Awaji - NarutoNishisetoSeto-Chuo
Stedelijke snelwegen
FukuokaHanshinHiroshimaKitakyushuNagoyaShutoTokyo


Expressways in Greater Tokyo

Shuto Expressway netwerk
Ringwegen
Tokyo Expressway - Route C1 Inner Circular - Route C2 Central Circular - Route Y Yaesu Route - Ken-O Expressway
Radiale snelwegen
#1 Ueno Route - #1 Haneda Route - # 2 Meguro Route - #3 Shibuya Route - #4 Shinjuku Route - #5 Ikebukuro Route - #6 Mukojima Route - #6 Misato Route - #7 Komatsugawa Route - #9 Fukagawa Route - #10 Harumi Route - #11 Daiba Route - #B Bayshore Route
Kanagawa
K1 Yokohane Route - K2 Mitsusawa Route - K3 Kariba Route - K5 Daikoku Route - K6 Kawasaki Route - K7 Yokohama North Route
Saitama
S1 Kawaguchi Route - S2 Shintoshin Route - S5 Omiya Route