Tomsk

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tomsk oblast
Томская область
Flag of Tomsk oblast.png
Tomsk oblast.png
Hoofdstad Tomsk
Grootste stad Tomsk
Oppervlakte 316.900 km²
Inwonertal 1.047.000
Lengte snelwegennet
Eerste snelweg nvt
Afkorting TOM

Niet te verwarren met het oblast Omsk.

Het oblast Tomsk (Russisch: Томская область) is een oblast in Rusland, gelegen in zuid-Siberië. Het oblast telt iets meer dan een miljoen inwoners en is circa 10 keer zo groot als Nederland.

Inleiding

Het oblast Tomsk ligt in het zuiden van Midden-Siberië. Het grenst kloksgewijs aan het okrug Khanty-Mansi, het Krasnoyarsk Krai en de oblasten Kemerovo, Novosibirsk, Omsk en een zeer kort stuk aan Tyumen. De hoofdstad Tomsk ligt in het zuidoosten van het oblast. Verder zijn er maar een paar andere plaatsen, allemaal in het zuiden of langs de rivier de Ob gelegen. Groten delen van het oblast zijn onontwikkeld, met name het westen en noorden, maar feitelijk ook het midden. Het oblast bestaat veelal uit ontoegankelijke wildernis, waar de rivier de Ob dwars doorheen stroomt. Het gebied bestaat voornamelijk uit veengebieden en taiga. Alleen wat kleine gebieden in het zuidoosten zijn gecultiveerd. Het oblast is rijk aan olievoorraden, dat ook het primaire exportproduct is.

Wegennet

Het wegennet van het oblast Tomsk is zeer beperkt. De stad Tomsk is het knooppunt van de meeste geasfalteerde wegen in het oblast, maar uitgestrekte delen van het oblast zijn niet over verharde wegen te bereiken. Een zijtak van de M53 uit Kemerovo is de primaire route vanaf het oblast naar andere delen van Rusland. De R400 verloopt zuidoostwaarts het oblast uit, eveneens naar het oblast Kemerovo. Er zijn geen wegverbindingen met alle andere aangrenzende gebieden. De R398 is de langste geasfalteerde weg, vanaf Tomsk noordwaarts langs de Ob over ruim 300 kilometer. De R399 is daar weer een zijtak van. Er zijn geen snelwegen in het oblast Tomsk, maar wel enkele ongelijkvloerse kruisingen op de invalswegen en de ringweg van de stad Tomsk. In Tomsk zijn twee bruggen over de rivier de Tom. Er is slechts éen brug over de rivier de Ob, waarover de R398 loopt. De noordelijke plaats Kolpashevo kan alleen per veerdienst vanaf de R398 bereikt worden.

Referenties


Hoofdwegen in het oblast Tomsk

M53R398R399R400