Tonga

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tonga
Hoofdstad Nukuʻalofa
Oppervlakte 748 km²
Inwonertal 100.000
Lengte wegennet 680 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode TO

Tonga is een eilandnatie in Oceanië, gelegen in de zuidelijke Pacifische Oceaan. Het land telt 100.000 inwoners en omvat 169 kleine eilanden, waarvan 36 bewoond zijn. De hoofdstad is Nukuʻalofa.

Inleiding

Geografie

Tonga ligt in het zuiden van de Pacifische Oceaan, circa 750 kilometer ten oosten van Fiji, 2.000 kilometer ten noorden van Nieuw-Zeeland, en 800 kilometer ten zuiden van Samoa. De meeste eilanden zijn atollen, maar er zijn enkele grotere eilanden, zoals het zuidelijke Tongatapu waar de hoofdstad Nukuʻalofa op ligt, Eua, en het noordelijke Vava'u. De eilanden zijn vlak, maar niet heel erg laaggelegen. Het hoogste punt is op het eiland Kao met 1.033 meter. De overige eilanden hebben beduidend lagere hoogste punten. De meeste eilanden zijn begroeid met plantages, maar niet met regenwoud.

Het land heeft een tropisch regenwoudklimaat, dat echter enigszins getemperd is ten opzichte van veel andere Pacifische eilanden. Tonga ligt al dermate zuidelijk dat er enige seizoensvariatie in temperaturen is, variërend van 25°C in de winter en 29°C in de zomer. De neerslag is met 1.700 mm nog steeds vrij omvangrijk, maar minder overvloedig dan andere eilandgroepen. Het land is gevoelig voor tropische cyclonen.

In 2022 brak de onderzeevulkaan Hunga Tonga–Hunga Haʻapai uit die grote impact had op Tonga, het was de tot dan toe grootste vulkaanuitbarsting van de 21e eeuw. Het resulteerde in een tsunami en grote hoeveelheid as op Tonga.

Demografie

Ongeveer 70% van de bevolking woont op het hoofdeiland Tongatapu. De hoofdstad Nukuʻalofa is het enige stedelijke centrum van betekenis. Vrijwel de gehele bevolking is etnisch Tongaans. Tonganen zijn van Polynesische afkomst, met Melanesische invloeden. De officiële landstaal is het Tongaans en het Engels.

Economie

De economie van Tonga is beperkt ontwikkeld en sterk afhankelijk van geldzendingen van de Tongaanse diaspora die vooral in Nieuw-Zeeland, Australië en de Verenigde Staten leeft. De koninklijke familie beheerst vrijwel de gehele formele economie, waardoor het land wordt beschouwd als één van de meest corrupte ter wereld. De economie is grotendeels gebaseerd op landbouw, zowel in plantages als voor de eigen voedselvoorziening. De toeristensector is maar weinig ontwikkeld.

Geschiedenis

Austronesiërs migreerden naar Tonga rond 1000 - 1500 BC. De Nederlandse kapitein Willem Schouten was in 1616 de eerste Europeaan die Tonga aandeed. In 1845 werd Tonga een koninkrijk. In 1900 werd Tonga een Brits protectoraat, maar werd losjes bestuurd en behield als één van de weinige Pacifische eilanden een hoge mate van soevereiniteit. Het land werd in 1970 volledig onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. Tonga is een constitutionele monarchie en de enige resterende monarchie in het Pacifisch gebied van de inheemse bevolking.

Wegennet

Tonga beschikt over 680 kilometer weg, waarvan 27% is verhard.[1] Een andere bron spreekt van 650 kilometer weg dat voor 40% is verhard.[2] Het wegennet is relatief adequaat voor de omvang en bereikbaarheid van de eilanden.

Op de twee grootste eilanden, Tongatapu en Vava'u, is een klein wegennetwerk aanwezig. Er zijn geen autosnelwegen of anderzijds hoogwaardig uitgebouwde wegen in Tonga, vanwege de korte afstanden is het autobezit niet erg hoog. De hoofdstad Nukuʻalofa is niet veel meer dan een groot dorp en heeft ook geen stedelijk aandoende wegen. Er is een ringweg om het eiland Tongatapu, met enkele binnendoorroutes door het vlakke platteland. Het eiland Eua is amper bevolkt, en er is maar één doorgaande weg tussen de twee dorpen. Op de meeste atollen liggen slechts enkele korte dorpswegen, die niet altijd verhard zijn. In het noorden is een klein wegennet aanwezig op het eiland Vava'u. De plaatsen zijn hier ook niet veel groter dan dorpen, en de wegen zijn enkelbaans.

Wegmarkeringen zijn vaak absent. Het verkeer rijdt links in Tonga. Een probleem in Tonga is dat afdankte auto's niet afgevoerd worden vanwege de hoge kosten van transport over zee. In 2023 waren er meer dan 30.000 afgedankte auto's in Tonga.[3]

Geschiedenis

Het wegennet van Tonga verkeerde in matige staat van onderhoud. Tussen 2008 en 2013 is 150 kilometer weg gerenoveerd als onderdeel van het National Roads Improvement Project. In de periode 2012-2013 is 171 kilometer weg gemoderniseerd,[4] wat een aanzienlijk deel van het verharde wegennet in Tonga was. De meeste werkzaamheden zijn op het hoofdeiland Tongatapu uitgevoerd. In 2017 is het Road Fund opgezet door de regering om het onderhoud op de langere termijn van te financieren. In 2018 is een tweede renovatieprogramma gestart.[5] Vanaf 2021 is 45 kilometer weg in Tonga gerenoveerd.[6]

Wegnummering

Er is geen wegnummering in Tonga.

Bewegwijzering

Op het primaire eilenad Tongatapu staan een aantal wegwijzers bij belangrijke kruispunten. Dit zijn bruine wegwijzers met witte letters. Dit zijn veelal stapelwegwijzers. Op sommige wegwijzers wordt een windrichting aangegeven in hoofdletters. De wegwijzers hebben Amerikaanse invloeden qua lettertype en pijlen. Op veel wegwijzers worden ook afstanden aangegeven met de aanduiding 'km'.

Maximumsnelheid

wegtype Vmax

De maximumsnelheid in Tonga is vastgelegd in de Traffic Act.[7] De maximumsnelheid varieert van 30 km/h in woongebieden en schoolzones, 50 km/h algemeen in de bebouwde kom, tot 70 km/h buiten de bebouwde kom.

Referenties

Wegen van Oceanië

AustraliëFijiKiribatiMarshall IslandsMicronesiëNauruNieuw-ZeelandPalauPapua New GuineaSamoaSolomon IslandsTongaTuvaluVanuatu

Amerikaans SamoaGuamHawaiiNorthern Mariana Islands, Frans-PolynesiëNieuw-CaledoniëWallis en Futuna, Cook IslandsNiuePitcairn IslandsTokelau