Tonga

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Tonga.svg
Tonga
Tonga.png
Hoofdstad Nukuʻalofa
Oppervlakte 748 km²
Inwonertal 104.000
Lengte wegennet 184 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode TO

Tonga is een eilandnatie in Oceanië, gelegen in de zuidelijke Pacifische Oceaan. Het land telt 104.000 inwoners en omvat 169 kleine eilanden, waarvan 36 bewoond zijn. De hoofdstad is Nukuʻalofa.

Inleiding

Tonga ligt in het zuiden van de Pacifische Oceaan, circa 750 kilometer ten oosten van Fiji, 2.000 kilometer ten noorden van Nieuw-Zeeland, en 800 kilometer ten zuiden van Samoa. De meeste eilanden zijn atollen, maar er zijn enkele grotere eilanden, zoals het zuidelijke Tongatapu waar de hoofdstad Nukuʻalofa op ligt, Eua, en het noordelijke Vava'u. De eilanden zijn vlak, maar niet heel erg laaggelegen. Het hoogste punt is op het eiland Kao met 1.033 meter. De overige eilanden hebben beduidend lagere hoogste punten. De meeste eilanden zijn begroeid met plantages, maar niet met regenwoud.

Tonga werd losjes bestuurd door het Britse rijk, maar is nooit formeel gekoloniseerd. In 1970 werd het volledig onafhankelijk. Het land is een democratische monarchie. Met een inkomen van $ 7.100 per inwoner is Tonga wat meer ontwikkeld dan de andere Pacifische eilandnaties. Het land is echter één van de meest corrupte ter wereld. Landbouw en handel zijn de belangrijkste economische sectoren van Tonga.

Wegennet

Op de twee grootste eilanden, Tongatapu en Vava'u, is een klein wegennetwerk aanwezig. Het verharde wegennet omvat 184 kilometer weg. Er zijn geen autosnelwegen of anderzijds hoogwaardig uitgebouwde wegen in Tonga, vanwege de korte afstanden is het autobezit niet erg hoog. De hoofdstad Nukuʻalofa is niet veel meer dan een groot dorp en heeft ook geen stedelijk aandoende wegen. Er is een ringweg om het eiland Tongatapu, met enkele binnendoorroutes door het vlakke platteland. Het eiland Eua is amper bevolkt, en er is maar één doorgaande weg tussen de twee dorpen. Op de meeste atollen liggen slechts enkele korte dorpswegen, die niet altijd verhard zijn. In het noorden is een klein wegennet aanwezig op het eiland Vava'u. De plaatsen zijn hier ook niet veel groter dan dorpen, en de wegen zijn enkelbaans. Wegmarkeringen zijn vaak absent. Het verkeer rijdt links in Tonga.

Wegnummering

Er is geen wegnummering in Tonga.

Bewegwijzering

Er is weinig bekend over eventuele bewegwijzering in Tonga. Met name rond Nukuʻalofa is een groot genoeg netwerk aanwezig die bewegwijzering noodzakelijk zou maken. Mogelijkerwijs is de bewegwijzering naar Brits model.

Wegen van Oceanië

AustraliëFijiKiribatiMarshall IslandsMicronesiëNauruNieuw-ZeelandPalauPapua New GuineaSamoaSolomon IslandsOost-TimorTongaTuvaluVanuatu