Tower Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tower Bridge
Overspant Thames
Rijstroken 1x2
Totale lengte 244 meter
Hoofdoverspanning 61 meter
Hoogte brugdek 8,6 meter
Openstelling 30-06-1894
Verkeersintensiteit 38.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Tower Bridge is een basculebrug en hangbrug in London, Verenigd Koninkrijk. De monumentale brug overspant de River Thames bij het centrum en is één van de bekendste landmarks van London.

Kenmerken

De Tower Bridge is een combinatie van een basculebrug, die de hoofdoverspanning vormt, en twee hangbruggen aan beide zijden. De brug is in totaal 244 meter lang, de basculebrug heeft een overspanning van 61 meter. De basculebrug heeft twee vallen. De hangbrugdelen hebben beiden een overspanning van 82 meter. Ze zijn met massieve torens verbonden met de basculebrug. Tussen de twee torens, boven de basculebrug, zijn twee hooggelegen voetpaden met een vakwerkconstructie. Deze liggen 43 meter boven de River Thames. De basculebrug opent ongeveer 1.000 keer per jaar.

De brug is de tweede brug over de River Thames vanaf de Noordzee gezien, en de eerste van het onderliggend wegennet in London. Over de brug loopt de enkelbaans A100 die de boroughs Tower Hamlets en Southwark verbindt. Nabij de brug staat de Tower of London, waaraan de brug zijn naam ontleent. Nabij bevindt zich ook City Hall. Ongeveer 700 meter ten zuidwesten van de Tower Bridge staat 'The Shard', met 309 meter de hoogste wolkenkrabber van London.

Geschiedenis

De stormachtige groei van London in de 19e eeuw zorgde ervoor dat een nieuwe brug ten oosten van het centrum noodzakelijk werd. Een traditionele vaste brug was echter niet mogelijk vanwege de toegang van zeilschepen tot London. Vanaf 1877 werden plannen gemaakt voor een nieuwe brug, met diverse ontwerpen die overwogen werden. Het gekozen ontwerp van een basculebrug met twee vallen en een hangbrug als zijoverspanning werd gemaakt door John Wolfe Barry (1836-1918). De aanleg startte in 1887 en duurde 8 jaar. De brug opende op 30 juni 1894 voor het verkeer. De aanleg kostte destijds £ 1,2 miljoen, het equivalent van £ 118 miljoen tegenwoordig.

De voetgangersbrug tussen de torens werd weinig gebruikt en sloot in 1910 door ongewenste activiteiten. Ze werden in 1982 weer heropend en zijn sindsdien een tentoonstelling.

De brug werd later onderdeel van de London Inner Ring Road, en dit deel werd als de A100 genummerd. Het vormt de grens van de London Congestion Charge, maar is zelf tolvrij. Tussen 2008 en 2012 is de Tower Bridge gerenoveerd.

De brug was de oostelijkste vaste verbinding over de River Thames voor slechts 3 jaar, tot in 1897 de eerste buis van de Blackwall Tunnel opende. In 1963 kwam daar de Dartford Tunnel bij. Het was wel de oostelijke brug over de River Thames tot in 1991 de Queen Elizabeth II Bridge opende.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden circa 38.000 voertuigen over de brug. Dit maakt het tot een zeer drukke weg met één rijstrook per richting. Tijdens de renovatie van de brug was het verkeer gereduceerd tot circa 28.000 voertuigen.

Referenties


Bruggen over de River Thames in London

Queen Elizabeth II BridgeTower BridgeLondon BridgeSouthwark BridgeBlackfriars BridgeWaterloo BridgeWestminster BridgeLambeth BridgeVauxhall BridgeChelsea BridgeAlbert BridgeBattersea BridgeWandsworth BridgePutney BridgeHammersmith BridgeChiswick BridgeKew Bridge