Trøndelag

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdstad Steinkjer
Grootste stad Trondheim
Oppervlakte 38.779 km²
Inwonertal 455.000
Lengte snelwegennet 15 km
Eerste snelweg ?
Afkorting 17

Trøndelag (Zuid-Samisch: Trööndelage) is een fylke (provincie) in Noorwegen, gelegen in het midden van het land. Het fylke is ongeveer even groot als Nederland en telt 455.000 inwoners. De hoofdstad is Steinkjer, de grootste stad is Trondheim.

Inleiding

Trøndelag is op 1 januari 2018 ontstaan door de samenvoeging van de voormalige fylkes Sør-Trøndelag en Nord-Trøndelag. Trøndelag heeft een lange landsgrens met Zweden, grenst in het noorden aan Nordland en in het zuiden aan Møre og Romsdal, Oppland en Hedmark. Trøndelag heeft bovendien een kustlijn aan de Noorse Zee. Trøndelag is de op één na grootste provincie van Noorwegen qua oppervlakte en de op vier na grootste in inwonertal. De hoofdstad Steinkjer is een relatief kleine stad, de grootste stad Trondheim is de op twee na grootste stad van Noorwegen met 190.000 inwoners.

Centraal in Trøndelag ligt het Trondheimsfjord, een breed fjord met lage bergen rondom. Grote delen van Trøndelag bestaan uit heuvels en lage bergen met vrij veel bebossing, alhoewel delen boven de boomgrens liggen. Hogere bergen vindt men vooral in het noorden en zuiden van Trøndelag. Het hoogste punt is de 1.985 meter hoge Storskrymten, op het drieprovinciepunt met Oppland en Møre og Romsdal.

Wegennet

De belangrijkste weg van Trøndelag is de E6, die de voornaamste noord-zuidroute vormt en waar bijna alle grotere steden aan zijn gelegen. In Trondheim is de E6 snelwegachtig uitgebouwd met twee tot drie rijstroken per richting en ongelijkvloerse kruisingen. Ten zuiden van Trondheim ligt een traject waar de E6 de status van autosnelweg heeft. Elders is de E6 vaak verbeterd uitgebouwd, met delen die als motortrafikkvei zijn uitgevoerd. De riksvei 3 verloopt maar een klein stukje in Trøndelag maar is onderdeel van de kortste route vanaf Oslo naar Trondheim. De E39 vormt de voornaamste verbinding naar Møre og Romsdal, alhoewel de riksvei 70 in het zuiden van Trøndelag ook een rol speelt. De E14 is de voornaamste route tussen Trøndelag en Zweden. Regionale verbindingen zijn de fylkesvei 17 in het noorden en de fylkesvei 30, fylkesvei 72 en fylkesvei 74 als oost-westroutes in het binnenland. De fylkesvei 714 is de voornaamste route naar de eilanden Hitra en Frøya en kent diverse tunnels en bruggen.

Trøndelag was vanaf 2018 de eerste fylke in Noorwegen waar fylkesveier met een 4-cijferig nummer werden geïntroduceerd.

Toeristenwegen

De volgende nasjonale turistveier lopen door Trøndelag;

  • Helgelandskysten; Holm - Godøystraumen, 416 km

Bruggen

De Skarnsundbrug.

Trøndelag heeft weinig grote bruggen, maar de Skarnsundbrug is wel de grootste tuibrug van Noorwegen.

Tunnels

Alle langere tunnels in Trøndelag zijn zeetunnels.

Referenties


Fylker in Noorwegen

AgderInnlandetMøre og RomsdalNordlandOsloRogalandSvalbardTroms og FinnmarkTrøndelagVestfold og TelemarkVestlandViken