Trafikplats Adolfsberg

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Adolfsberg
Trafikplats Adolfsberg.png
Kruisende wegen E18 SE.svgE20 SE.svg
Type splitsing
Opengesteld 14-10-1981

De Trafikplats Adolfsberg is een knooppunt in Zweden, gelegen in de stad Örebro. Het knooppunt is vormgegeven als een splitsing en hier kruist de E18 de E20.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar de wijk Adolfsberg van Örebro, waarbij het knooppunt is gelegen.

Configuratie

Het knooppunt is vormgegeven als een splitsing, free-flow uitwisseling is alleen mogelijk van west naar noord en vice versa. De E18 vanuit Karlskoga voegt hier op de E20 vanuit Göteborg in. Beide routes zijn dan door Örebro dubbelgenummerd, tot aan Arboga. Zowel de E18 als de E20 is een motorväg op dit punt. De E20 is de doorgaande verbinding met 2x2 rijstroken, de E18 versmalt naar 2x1 bij het knooppunt.

Om uitwisseling toch volledig mogelijk te maken zijn er twee aansluitingen bij het knooppunt, die ook het westen van Örebro ontsluiten. Verkeer vanuit Karlskoga richting Göteborg en vice versa moet daarbij via een rotonde.

Geschiedenis

De E20 verliep oorspronkelijk over een in 1967 opengestelde motortrafikled, deze verliep iets ten oosten van de huidige E20. De E18 sloot daar gelijkvloers op aan. Dit kruispunt ligt iets ten oosten van het huidige knooppunt. De autoweg is in 1981 vervangen door een nieuwe autosnelweg, de E20 die op 14 oktober 1981 werd opengesteld. Destijds opende ook het knooppunt, alhoewel de E18 ten westen van het knooppunt een enkelbaans weg was. Op 22 december 2008 was de ombouw van deze weg tot motorväg afgerond, waarmee er daadwerkelijk sprake was van een knooppunt tussen twee autosnelwegen.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 24.000 voertuigen over de E20 ten zuiden van het knooppunt en 14.000 voertuigen over de E18 ten westen van het knooppunt. Na de samenvoeging rijden 55.000 voertuigen verder tot in Örebro.

Referenties


Knooppunten in Zweden

AdolfsbergArlandaBräckemotetBulltoftaFredriksbergGävle VästraGräsnäsGullbergsmotetHäggvikHelsingborg SödraJärnbrottsmotetKistaKronetorpKroppKungens KurvaLjungarumMölndalsmotetNybodaOlskroksmotetPetersborgRingömotetRödastensmotetSaltskog ÖstraSunnanå