Trafikplats Arlanda

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Arlanda
Trafikplats Arlanda.png
Kruisende wegen E4 SE.svgLV273.svg
Type aangepast trompet
Opengesteld 25-10-1972

De Trafikplats Arlanda is een knooppunt in Zweden, gelegen nabij de luchthaven Arlanda van Stockholm. Hier kruist de E4 de länsväg 273.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar de luchthaven Arlanda, de belangrijkste luchthaven van Zweden.

Configuratie

Het knooppunt is vormgegeven als een aangepast trompetknooppunt, met vier takken. De 2x2 E4 vormt de doorgaande verbinding van Stockholm naar Uppsala. De 2x2 länsväg 273 loopt naar de luchthaven Arlanda en is ook een motorväg ten oosten van het knooppunt. Tevens zit er een onvolledige aansluiting naar Märsta in verwerkt. Vanuit Märsta kan men alleen naar Arlanda en Uppsala en vice versa, niet van en naar Stockholm, hiervoor is iets zuidelijker een aparte aansluiting.

Geschiedenis

De verbinding tussen Stockholm en de luchthaven Arlanda opende in oktober 1963 voor het verkeer, even nadat de luchthaven voor commercieel gebruik werd ingezet. Vermoedelijk was er destijds geen sprake van een knooppunt, maar een doorgaande verbinding van Stockholm naar Arlanda.

Op 25 oktober 1972 opende de E4 tussen Arlanda en Uppsala voor het verkeer. Waarschijnlijk was er vanaf dat moment sprake van een knooppunt. De LV 273 werd echter zijn motorväg-status ontnomen. Dit kreeg het pas weer in 1990, toen het knooppunt werd aangepast met de huidige doorsteek naar de LV 263 in Märsta. Daarmee kreeg het knooppunt ook zijn huidige vorm.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 51.000 voertuigen over de E4 ten zuiden van het knooppunt en 27.000 voertuigen ten noorden daarvan. De LV 273 verwerkt 28.000 voertuigen van en naar de luchthaven. De afrit naar Märsta verwerkt circa 7.000 voertuigen per dag.

Referenties


Knooppunten in Zweden

AdolfsbergArlandaBräckemotetBulltoftaFredriksbergGävle VästraGräsnäsGullbergsmotetHäggvikHelsingborg SödraJärnbrottsmotetKistaKronetorpKroppKungens KurvaLjungarumMölndalsmotetNybodaOlskroksmotetPetersborgRingömotetRödastensmotetSaltskog ÖstraSunnanå