Trafikplats Fredriksberg

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Fredriksberg
Trafikplats Fredriksberg.png
Kruisende wegen E6 SE.svgE20 SE.svgE65 SE.svg
Type klaverblad
Opengesteld 01-07-2000

Trafikplats Frederiksberg is een knooppunt in Zweden, gelegen bij Malmö. Het knooppunt is vormgegeven als een klaverblad en hier kruist de E6/E20 de E65.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar het industrieterrein Fredriksberg in Malmö, waarbij het gelegen is.

Configuratie

Trafikplats Fredriksberg is vormgegeven als een klassiek klaverblad met rangeerbanen. De E65 van Malmö naar Ystad gaat over Yttre Ringvägen heen, die gevormd wordt door de E6 en E20. Beide snelwegen hebben rangeerbanen voor wevend verkeer. Beide snelwegen tellen ook 2x2 rijstroken. De E65 heeft ten westen van het knooppunt in beide richtingen een bushalte langs de parallelbaan. Het knooppunt ligt in open en glooiend gebied aan de rand van Malmö.

Geschiedenis

Oorspronkelijk liep de hoofdweg van Malmö naar Ystad ter hoogte van het huidige knooppunt. De E65 werd in 1973 opengesteld als motorväg van Malmö tot Oxie, en ging ten oosten van de locatie van het huidige knooppunt over in een motortrafikled richting Ystad.

Het knooppunt zelf is aangelegd als onderdeel van Yttre Ringvägen, de tweede ringweg van Malmö, in combinatie met de aanleg van de Öresundbrug naar Denemarken. De brug, de E6/E20 en Trafikplats Fredriksberg openden tegelijkertijd op 1 juli 2000 voor het verkeer.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 35.000 voertuigen over de E6/20 ten zuiden en 38.000 voertuigen ten noorden van het knooppunt. De E65 verwerkt 29.000 voertuigen ten westen en 31.000 voertuigen ten oosten van het knooppunt.

Referenties


Knooppunten in Zweden

AdolfsbergArlandaBräckemotetBulltoftaFredriksbergGävle VästraGräsnäsGullbergsmotetHäggvikHelsingborg SödraJärnbrottsmotetKistaKronetorpKroppKungens KurvaLjungarumMölndalsmotetNybodaOlskroksmotetPetersborgRingömotetRödastensmotetSaltskog ÖstraSunnanå