Trafikplats Gävle Västra

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Gävle Västra
Trafikplats Gavle Vastra.png
Kruisende wegen E4 SE.svgE16 SE.svg
Type klaverturbine
Opengesteld 06-1984

Trafikplats Gävle Västra (Gävle-west) is een knooppunt in Zweden, gelegen bij de stad Gävle in het län (provincie) Gävleborg. Hier kruist de E4 de E16. Het knooppunt is vormgegeven als aangepaste klaverturbine.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar de geografische ligging ten opzichte van de stad Gävle, ten westen ervan.

Configuratie

Het knooppunt heeft een wat opvallende configuratie en lijkt nog het meest op een klaverturbine. De E4 van Uppsala naar Sundsvall verloopt met 2x2 rijstroken naar het noorden over de E16 heen, die ook 2x2 rijstroken telt, maar bijna direct ten oosten van het knooppunt op een rotonde in Gävle eindigt. Het knooppunt heeft twee klaverlussen (west-noord & zuid-oost), een turbineboog (zuid-west) en een lus van 180 graden (oost-zuid). Het knooppunt is volledig, alle verbindingen zijn mogelijk op het knooppunt. Door het knooppunt loopt tevens een secundaire weg parallel aan de E16, maar deze geeft geen toegang naar de E4 of E16 binnen het knooppunt. Het knooppunt is gelegen aan de rand van Gävle in bebost gebied.

Geschiedenis

In 1979 opende de E4 als motorväg rond Gävle. De E16 was oorspronkelijk genummerd als de riksväg 80 en opende in juni 1984 voor het verkeer. Het knooppunt is vermoedelijk op dat moment tot stand gekomen. De E16 werd hier pas in 2012 als zodanig genummerd.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden op de E4 24.000 voertuigen ten zuiden en 22.500 voertuigen ten noorden van het knooppunt. De E16 verwerkt 36.500 voertuigen ten westen en 17.000 voertuigen ten oosten van het knooppunt.

Referenties


Knooppunten in Zweden

AdolfsbergArlandaBräckemotetBulltoftaFredriksbergGävle VästraGräsnäsGullbergsmotetHäggvikHelsingborg SödraJärnbrottsmotetKistaKronetorpKroppKungens KurvaLjungarumMölndalsmotetNybodaOlskroksmotetPetersborgRingömotetRödastensmotetSaltskog ÖstraSunnanå