Trafikplats Gräsnäs

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Gräsnäs
Trafikplats Grasnas.png
Kruisende wegen E18 SE.svgE20 SE.svg
Type dubbele splitsing
Opengesteld 31-10-2000

Trafikplats Gräsnäs is een onvoltooid knooppunt in Zweden, gelegen nabij Arboga in Västmanland. Hier splitsen de E18 en E20.

Naamgeving

Gräsnäs is de naam van een verzameling boerderijen ten oosten van het knooppunt. De dichtstbijzijnde plaats van enige omvang is het stadje Arboga dat 4 kilometer naar het zuidwesten ligt.

Configuratie

Het knooppunt is onvolledig, en momenteel vormt de motorväg van Örebro naar Västerås de doorgaande verbinding. Ten westen van het knooppunt is deze snelweg als de E18 en E20 dubbelgenummerd, maar de E20 slaat hier af en volgt een route via de oostelijke rondweg van Arboga en verder richting Eskilstuna en Stockholm. Verkeer heeft op dit punt twee alternatieven van Arboga naar Stockholm, de E18 via Västerås en de E20 via Eskilstuna. De E18 is grotendeels een motorväg, de E20 maar gedeeltelijk.

Geschiedenis

Op 17 augustus 1995 opende een stuk snelweg van Arboga tot Köping. Dit was vermoedelijk de motortrafikled langs de oostkant van Arboga en de snelweg verder naar Köping. Op 31 oktober 2000 opende de snelweg van Örebro tot Gräsnäs voor het verkeer, een stuk van 43 kilometer, één van de grootste snelwegopeningen van Zweden. Hiermee ontstond ook het 'knooppunt'.

Toekomst

Het knooppunt is voorbereid op een verlenging van de E20 als motorväg van Arboga naar Eskilstuna. Dit project heeft momenteel echter geen prioriteit.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 17.000 voertuigen op de E18/20 ten westen van het knooppunt en 15.000 voertuigen op de E18 ten noorden van het knooppunt. De E20 naar het zuiden telt 6.800 voertuigen per dag.

Referenties


Knooppunten in Zweden

AdolfsbergArlandaBräckemotetBulltoftaFredriksbergGävle VästraGräsnäsGullbergsmotetHäggvikHelsingborg SödraJärnbrottsmotetKistaKronetorpKroppKungens KurvaLjungarumMölndalsmotetNybodaOlskroksmotetPetersborgRingömotetRödastensmotetSaltskog ÖstraSunnanå