Trafikplats Helsingborg Södra

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Helsingborg Södra
Kruisende wegen
Type halfklaverblad + trompet
Opengesteld 14-09-1970

Trafikplats Helsingborg Södra (Helsingborg-Zuid) is een knooppunt in Zweden, gelegen bij de stad Helsingborg in Skåne. Hier kruist de E4 de E6. Het knooppunt is een halfklaverblad plus een trompetknooppunt.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar de geografische ligging ten opzichte van de stad Helsingborg, aan de zuidkant ervan.

Configuratie

Het knooppunt is opvallend vormgegeven en bestaat uit een halfklaverblad en een trompetknooppunt. De 2x2 rijstroken tellende E6 vormt de doorgaande verbinding langs Helsingborg. De E4 is de zuidelijke invalsweg van Helsingborg en telt ook 2x2 rijstroken. De E4 en E6 zijn langs de oostkant van Helsingborg dubbelgenummerd.

Alhoewel er geen verkeerslichten zijn, is het knooppunt substandaard, de aansluitingen van noord naar oost en van zuid naar oost zijn T-kruispunten met een stopstreep. De overige verbindingen zijn free-flow. De länsväg 109 uit Ekeby sluit ongelijkvloers op de E4 aan, alhoewel ten oosten van het knooppunt een rotonde is. Het knooppunt ligt aan de rand van Helsingborg nabij een bedrijventerrein.

Geschiedenis

De snelwegen rond Helsingborg zijn snel achter elkaar opengesteld. Op 3 september 1967 opende de E6 als motorväg tot aan Helsingborg Södra, gevolgd door een doortrekking langs de oostkant van Helsingborg op 8 oktober 1969. Vervolgens opende op 14 september 1970 de E4 als invalsweg van Helsingborg voor het verkeer, waarmee het knooppunt een feit was.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 49.500 voertuigen over de E6 ten zuiden van het knooppunt. De E4/E6 ten noorden van het knooppunt telt 43.000 voertuigen en de E4 ten westen van het knooppunt telt 34.000 voertuigen. De LV 109 ten oosten van het knooppunt telt 11.300 voertuigen per dag.

Referenties


Knooppunten in Zweden

AdolfsbergArlandaBräckemotetBulltoftaFredriksbergGävle VästraGräsnäsGullbergsmotetHäggvikHelsingborg SödraJärnbrottsmotetKistaKronetorpKroppKungens KurvaLjungarumMölndalsmotetNybodaOlskroksmotetPetersborgRingömotetRödastensmotetSaltskog ÖstraSunnanå