Trafikplats Kista

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Kista
Trafikplats Kista.png
Kruisende wegen E4 SE.svgE18 SE.svg
Type half sterknooppunt
Opengesteld 23-09-2013

Trafikplats Kista is een knooppunt in Zweden, gelegen in Stockholm. Hier kruist de E4 de E18. Het knooppunt is een half sterknooppunt.

Naamgeving

Kista is een wijk van Stockholm waarbij het knooppunt gelegen is.

Configuratie

Het knooppunt is een half sterknooppunt met directe verbindingswegen en flyovers. Beide takken zijn een motorväg, de E4 vanuit Stockholm naar Uppsala vormt de doorgaande verbinding met 2x3 rijstroken. De E18 uit Västerås eindigt hier als snelweg en is dan met de E4 dubbelgenummerd richting Stockholm. In het knooppunt zit ook een diamantaansluiting voor het onderliggend wegennet verwerkt, die echter alleen bereikbaar is van en naar de E4.

Het knooppunt ligt in drie gemeentes, Stockholm, Sundbyberg en Sollentuna. De omgeving is bebouwd, maar niet erg dichtbebouwd. De dichtstbijzijnde bebouwing is een klein bedrijventerrein.

Geschiedenis

Trafikplats Kista was oorspronkelijk een reguliere afrit van de E4, een diamantaansluiting van de länsväg 279. Verkeer dat de E18 volgde kwam zuidelijker op de E4 uit bij Solna. De E4 is ter plekke in 1972 opengesteld als motorväg. Het knooppunt zelf is veel later aangelegd, en was onderdeel van een nieuwe aansluiting van de E18 op de E4. Het knooppunt is op 23 september 2013 opengesteld voor het verkeer.

Verkeersintensiteiten

Er zijn nog geen verkeersgegevens bekend van de nieuwe situatie. Voor openstelling van het knooppunt reden dagelijks 104.000 voertuigen over de E4.

Referenties


Knooppunten in Zweden

AdolfsbergArlandaBräckemotetBulltoftaFredriksbergGävle VästraGräsnäsGullbergsmotetHäggvikHelsingborg SödraJärnbrottsmotetKistaKronetorpKroppKungens KurvaLjungarumMölndalsmotetNybodaOlskroksmotetPetersborgRingömotetRödastensmotetSaltskog ÖstraSunnanå