Trafikplats Kronetorp

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Kronetorp
Trafikplats Kronetorp.png
Kruisende wegen E6 SE.svgE22 SE.svg
Type onvolledige turbine
Opengesteld 01-06-1961

Trafikplats Kronetorp is een knooppunt in Zweden, gelegen nabij Malmö in Skåne. Hier kruist de E6 de E22. Het knooppunt is vormgegeven als een onvolledig turbineknooppunt.

Naamgeving

Kronetorp is een klein dorp in de gemeente Burlöv dat ten zuiden van het knooppunt is gelegen.

Configuratie

Het knooppunt is vormgegeven als een onvolledig turbineknooppunt, met daarin een aansluiting. De E22 van Malmö naar Lund gaat met een viaduct over de E6/E20 heen. Beide snelwegen tellen 2x2 rijstroken. Uitwisseling is gedeeltelijk mogelijk, van Malmö naar Helsingborg en vice versa, en van Trelleborg naar Lund en vice versa. In het knooppunt zit ook een aansluiting naar Åkarp verwerkt, die alleen van en naar de E22 te bereiken is.

Het knooppunt is gelegen aan de rand van de regio Malmö, in een glooiend gebied met weilanden en grenzend aan de dorpen Arlöv en Åkarp in de gemeente Burlöv.

Geschiedenis

De E22 die door het knooppunt loopt is de oudste snelweg van Zweden, het deel tussen Lund en Malmö opende op 8 september 1953 voor het verkeer. Op 1 juni 1961 opende de E6 vanaf dit knooppunt tot aan Borgeby voor het verkeer. Dit was het eerste deel van de E6 in Skåne. Dit was enkel een splitsing, verkeer kon alleen van Malmö naar Helsingborg en vice versa, alhoewel er destijds al wel een afrit naar Åkarp in zat, die destijds alleen van en naar Malmö te bereiken was. Dit knooppunt was één van de oudste van Zweden.

Het knooppunt werd vervolledigd met de aanleg van Yttre Ringvägen, de E6/E20 die tegelijkertijd is aangelegd met de Öresundbrug naar Denemarken. Deze snelweg opende op 1 juli 2000 voor het verkeer, waarmee het knooppunt in de huidige vorm werd opgeleverd.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 42.000 voertuigen over de E6 ten zuiden van het knooppunt en 38.500 voertuigen ten noorden daarvan. De E22 verwerkt 38.000 voertuigen ten westen en 40.500 voertuigen ten oosten van het knooppunt. Hiermee zijn alle takken van het knooppunt evenwichtig belast.

Referenties


Knooppunten in Zweden

AdolfsbergArlandaBräckemotetBulltoftaFredriksbergGävle VästraGräsnäsGullbergsmotetHäggvikHelsingborg SödraJärnbrottsmotetKistaKronetorpKroppKungens KurvaLjungarumMölndalsmotetNybodaOlskroksmotetPetersborgRingömotetRödastensmotetSaltskog ÖstraSunnanå