Trafikplats Kropp

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kropp
Kruisende wegen
Type onvolledige turbine
Opengesteld 06-11-1978

Trafikplats Kropp is een knooppunt in Zweden, gelegen bij de stad Helsingborg. Hier kruist de E4 de E6.

Naamgeving

Kropp is een verzameling boerderijen net ten oosten van het knooppunt.

Configuratie

Het knooppunt is vormgegeven als een gestroomlijnd onvolledig turbineknooppunt. De E4 is ten zuiden van het knooppunt met de E6 dubbelgenummerd en slaat hier af naar Jönköping. De E6/E20 vormt de doorgaande verbinding van Malmö naar Göteborg. Naar het westen loopt een zijtak van de E4, de administratieve E4.23. Alle takken van het knooppunt tellen 2x2 rijstroken.

Het knooppunt is onvolledig, het is niet mogelijk om vanaf Göteborg richting Jönköping te rijden en vice versa. Dit verkeer benut twee nabijgelegen aansluitingen en de länsväg 112. Voor verkeer van Malmö richting Helsingborg zijn een lus en een verbindingsweg aangelegd. Het knooppunt ligt net buiten Helsingborg in glooiend landbouwgebied.

Geschiedenis

In 1964 opende het eerste snelwegdeel rond het knooppunt voor het verkeer, de E6 vanaf nabij het knooppunt tot Varalöv. Op 8 oktober 1969 opende de E6 langs de oostkant van Helsingborg voor het verkeer, zodat een doorgaande noord-zuidsnelweg in dit gebied ontstond. Het knooppunt ontstond op 6 november 1978, toen de E4 en E4.23 werden opengesteld, als doorgaande verbinding van Helsingborg naar Hyllinge. Hiermee was het knooppunt een feit.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 44.000 voertuigen over de E4/E6/E20 ten zuiden van het knooppunt en 31.000 voertuigen over de E6/E20 ten noorden van het knooppunt. De E4.23 telt 29.000 voertuigen ten westen van het knooppunt en de E4 telt 32.000 voertuigen ten oosten van het knooppunt.

Referenties


Knooppunten in Zweden

AdolfsbergArlandaBräckemotetBulltoftaFredriksbergGävle VästraGräsnäsGullbergsmotetHäggvikHelsingborg SödraJärnbrottsmotetKistaKronetorpKroppKungens KurvaLjungarumMölndalsmotetNybodaOlskroksmotetPetersborgRingömotetRödastensmotetSaltskog ÖstraSunnanå