Trafikplats Kungens Kurva

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Trafikplats

Kungens Kurva

Kungens Kurva render.jpg
Kruisende wegen E4 SE.svgE4 SE.svg
Type splitsing
Opengesteld ?

Trafikplats Kungens Kurva is een in aanleg zijnd knooppunt in Zweden, gelegen bij Stockholm. Hier splitst de Förbifart Stockholm van de E4 af.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd het stadsdeel Kungens Kurva (letterlijk: De bocht van de koning) in de gemeente Huddinge, onderdeel van het stedelijk gebied van Stockholm. Deze locatie was al voor de aanleg van het knooppunt een bekend punt in het wegennet van de regio.

Kenmerken

Het knooppunt wordt vormgegeven als een splitsing, waarbij men alleen van zuid naar noord en vice versa de Förbifart Stockholm kan berijden. De bypass van Stockholm verzakt in de middenberm van de E4 in een tunnel en buigt dan af. Ten zuiden van het knooppunt komt een parallelstructuur met nieuwe aansluitingen voor een bedrijventerrein. Zowel de E4 richting Stockholm als de bypass langs Stockholm tellen 2x3 rijstroken. De parallelstructuur ten zuiden van het knooppunt telt op zijn breedst 14 rijstroken, met veel weefstroken. Direct ten zuiden van het knooppunt komen twee aansluitingen binnen 1 kilometer.

Geschiedenis

De E4 is hier oorspronkelijk in 1968 opengesteld voor het verkeer. Ter plaatse van Kungens Kurva was daarna een complexe aansluiting naar een drukbezocht bedrijventerrein en enkele woonwijken. Kungens Kurva was daardoor al vrij snel een bekend item in de verkeersinformatie.

Toekomst

Het knooppunt wordt aangelegd als onderdeel van de Förbifart Stockholm (Stockholm Bypass).[1] Op 10 juni 2015 is het contract van 1,3 miljard kronen (€ 140 miljoen) gegund aan Skanska.[2] De bouwtijd van de gehele bypass is 10 jaar omdat 18 kilometer ondergronds komt te liggen, waardoor het knooppunt vermoedelijk pas medio 2025 in gebruik wordt genomen.

Verkeersintensiteiten

In 2014, voor de aanleg van het knooppunt, reden dagelijks 100.000 voertuigen over dit deel van de E4.

Referenties

Knooppunten in Zweden

AdolfsbergArlandaBräckemotetBulltoftaFredriksbergGävle VästraGräsnäsGullbergsmotetHäggvikHelsingborg SödraJärnbrottsmotetKistaKronetorpKroppKungens KurvaLjungarumMölndalsmotetNybodaOlskroksmotetPetersborgRingömotetRödastensmotetSaltskog ÖstraSunnanå