Trafikplats Ljungarum

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Ljungarum
Trafikplats Ljungarum.png
Kruisende wegen E4 SE.svgRV40.svg
Type klaverblad
Opengesteld 03-09-1967

Trafikplats Ljungarum is een knooppunt in Zweden, gelegen in de stad Jönköping. Hier kruist de E4 de riksväg 40. Het knooppunt is een klaverblad.

Naamgeving

Ljungarum is een wijk in het zuiden van de stad Jönköping, waarbij het knooppunt is gelegen.

Configuratie

Het knooppunt is vormgegeven als een klaverblad zonder rangeerbanen. De E4 verloopt hier via een TOTSO (Turn Off To Stay On), verkeer dat de E4 van Helsingborg naar Stockholm volgt moet afslaan. De riksväg 40 uit Göteborg sluit hier aan, evenals een stadsweg van Jönköping. Het klaverblad is erg krap vormgegeven, de zuidelijke rijbaan van de RV 40 heeft zelfs geen weefvak onder het viaduct door. Het knooppunt is gelegen in bebouwd gebied, nabij een bedrijventerrein aan de oostkant en een aantal woonwijken aan de westkant.

Geschiedenis

Het knooppunt is op 3 september 1967 opengesteld, op Dagen H, de dag dat Zweden overschakelde van links- naar rechts rijden. Op die dag zijn tal van nieuwe snelwegen geopend in Zweden. Het knooppunt was oorspronkelijk een volledig klaverblad, met 4 lussen en 4 verbindingswegen. Deze waren erg substandaard, de lus vanaf Helsingborg richting Göteborg kwam als T-splitsing met stopstreep op de RV 40 uit. Weefstroken tussen de lussen bestonden niet.

Het knooppunt is later op een aantal punten aangepast, tegelijkertijd met de omvorming van ruim 1 kilometer van de RV 40 ten westen van het knooppunt tot motorväg. Deze ombouw was op 31 oktober 2007 gereed. Toen is ook de lus van Helsingborg naar Göteborg geschrapt en is er aan de noordkant van het klaverblad een ovale rotonde gerealiseerd.

Waarom het knooppunt in de jaren '60 als zodanig is aangelegd is niet geheel duidelijk. Vermoedelijk was toen al gepland dat de RV 40 de hoofdverbinding van Göteborg naar Stockholm zou gaan vormen, maar vanwege ruimtegebrek in Jönköping alleen een krap uitgevoerd klaverblad mogelijk was. Trafikplats Ljungarum geldt nog steeds als één van de meer substandaard knooppunten van Zweden.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 37.000 voertuigen over de E4 ten zuiden van het knooppunt en 48.000 voertuigen over de E4 ten oosten van het knooppunt. De RV 40 verwerkt 27.500 voertuigen ten westen van het knooppunt. De inprikker naar Jönköping verwerkt zo'n 17.000 voertuigen per dag.

Referenties


Knooppunten in Zweden

AdolfsbergArlandaBräckemotetBulltoftaFredriksbergGävle VästraGräsnäsGullbergsmotetHäggvikHelsingborg SödraJärnbrottsmotetKistaKronetorpKroppKungens KurvaLjungarumMölndalsmotetNybodaOlskroksmotetPetersborgRingömotetRödastensmotetSaltskog ÖstraSunnanå