Trafikplats Nyboda

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Trafikplats Nyboda
Nyboda.png
Kruisende wegen E4 SE.svgRV75.svg
Type half-ster
Opengesteld 1972

Het trafikplats Nyboda is een knooppunt in Zweden, gelegen in de hoofdstad Stockholm. Hier kruist de E4 (Essingeleden) de RV 75 (Södra Länken). Het knooppunt is vormgegeven als een half sterknooppunt.

Naamgeving

Nyboda is de naam van Nybodaberget en Nybodahöjden, een heuvelrug in het zuidwesten van Stockholm, waarnaast het knooppunt aangelegd is.

Configuratie

Het knooppunt is een half sterknooppunt zonder een dominante hoofdrichting. Alle verbindingen zijn tweestrooks uitgevoerd. Het knooppunt vormt een TOTSO in de E4, om de E4 langs Stockholm te volgen moet men afslaan. De E4 buigt hier af vanaf het zuidwesten naar het noordwesten en de RV 75 (Södra Länken) loopt oostwaarts als zuidelijke ringweg van Stockholm.

Het knooppunt is gelegen in bebouwd gebied, met naar het noorden woongebieden en naar het zuiden bedrijventerreinen, op circa 35 meter boven zeeniveau.

Geschiedenis

Essingeleden opende in 1967 voor het verkeer langs de westkant van Stockholm. Het knooppunt ontstond in 1972 toen Årstalänken werd opengesteld, een kort stuk snelweg vanaf Essingeleden naar het oosten. Dit was lange tijd niet meer dan een overgedimensioneerde afrit, pas toen Södra Länken in 2004 opende kreeg het knooppunt meer belang als verdeelpunt in Stockholm.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 92.500 voertuigen over de E4 ten zuiden en 122.500 voertuigen ten noorden van het knooppunt. De RV 75 verwerkt 95.200 voertuigen per dag.

Referenties


Knooppunten in Zweden

AdolfsbergArlandaBräckemotetBulltoftaFredriksbergGävle VästraGräsnäsGullbergsmotetHäggvikHelsingborg SödraJärnbrottsmotetKistaKronetorpKroppKungens KurvaLjungarumMölndalsmotetNybodaOlskroksmotetPetersborgRingömotetRödastensmotetSaltskog ÖstraSunnanå