Trafikplats Petersborg

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Trafikplats Petersborg
Petersborg.png
Kruisende wegen E6 SE.svgE20 SE.svg
Type klaverblad
Opengesteld 17-06-2000

Trafikplats Petersborg is een knooppunt in Zweden, gelegen bij Malmö. Hier kruist de E6 de E20. Het knooppunt is vormgegeven als een klaverblad met rangeerbanen.

Naamgeving

Petersborg was een boerderij die ooit in deze omgeving heeft gestaan vanaf begin 19e eeuw.

Configuratie

Het knooppunt is vormgegeven als een volledig klaverblad met rangeerbanen. In de middenberm van de E20 loopt een spoorlijn die over de Øresundbrug gaat. De rijbanen van de E20 liggen daardoor vrij ver uit elkaar. De E6 komt vanuit Trelleborg met 2x2 rijstroken en voegt op de E20 richting oosten in via een TOTSO. Rechtdoor gaat de voormalige E6 (Trelleborgsvägen) naar het centrum van Malmö. De E20 komt vanuit København met 2x2 rijstroken en vormt daarna samen met de E6 de Yttre Ringvägen. De rangeerbanen langs Trelleborgsvägen omvatten tevens een aansluiting naar een bedrijventerrein in het zuiden van Malmö.

Het knooppunt ligt net buiten Malmö in landelijk gebied op circa 25 meter boven zeeniveau.

Geschiedenis

Op 17 november 1972 opende Trelleborgsvägen voor het verkeer, een motorväg van Vellinge tot Malmö, wat later de E6 naar Trelleborg zou worden. Deze snelweg zou tot 2000 het doorgaande verkeer door de regio Malmö verwerken. Op 17 juni 2000 opende Yttre Ringvägen ten oosten van het knooppunt voor het verkeer, onderdeel van de E6/E20. Enkele dagen later, op 1 juli 2000, opende ook de E20 ten westen van het knooppunt voor het verkeer, tezamen met de Øresundbrug.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 24.000 voertuigen over de E6 ten zuiden van het knooppunt en 37.000 voertuigen over de E6/20 ten oosten van het knooppunt. De E20 ten westen van het knooppunt verwerkt circa 25.000 voertuigen per dag.

Referenties


Knooppunten in Zweden

AdolfsbergArlandaBräckemotetBulltoftaFredriksbergGävle VästraGräsnäsGullbergsmotetHäggvikHelsingborg SödraJärnbrottsmotetKistaKronetorpKroppKungens KurvaLjungarumMölndalsmotetNybodaOlskroksmotetPetersborgRingömotetRödastensmotetSaltskog ÖstraSunnanå