Trailblazer

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een reassurance marker langs de State Route 99 in Texas.

Een trailblazer is een wegnummerschild op een paal die niet geïntegreerd is met de reguliere bewegwijzering. Trailblazers zijn voor routebevestiging. Trailblazers worden met name in Noord- en Zuid-Amerika toegepast, maar ook in sommige Europese landen. In Nederland werden ze voorheen toegepast, maar nieuwe trailblazers worden niet meer geplaatst. Het fenomeen is in Nederland een zeldzaamheid geworden.

Geschiedenis

Een voormalig trailblazer in Nederland.

De naam trailblazer komt van trailblazing, een middel om paden mee aan te duiden. Dit waren van vroeger uit voetpaden in bossen en door weilanden, maar ontwikkelde zich later tot de wegnummering van wegen. Een alternatieve naam is reassurance marker. In Nederland werden in de jaren '60 en '70 langs nieuwe autosnelwegen trailblazers geplaatst met daarop het wegnummer, vaak gecombineerd met het E-nummer. In de jaren '90 zijn ze incidenteel toegepast voor provinciale wegen. De functie van trailblazers is overgenomen door de hectometerpaaltjes, waar het wegnummer ook op vermeld staat. Langs rijkswegen staat het wegnummer op elke hectometerpaal, maar langs provinciale wegen wisselt dit, sommige provincies plaatsen het wegnummer (en maximumsnelheid) elke 100 meter, andere doen dit om de kilometer.

Verenigde Staten

In de Verenigde Staten zijn reassurance shields vastgesteld in Section 2D.34 van het MUTCD.[1] Aanbevolen wordt een reassurance marker 25 - 200 voet na een kruispunt te plaatsen, uiteraard alleen op genummerde wegen. Tevens wordt aanbevolen om ze na de komgrens te plaatsen en met enige frequentie elders. Volgens het MUTCD moet de windrichting erbij geplaatst worden, maar dit wordt in de praktijk lang niet altijd gedaan.

Zie ook

Referenties