Trans-Africa Highway 1

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
TAH 1
Begin Dakar
Einde Cairo
Lengte 8.640 km
Route

Dakar

Thiès

Nouakchott

Laâyoune

Agadir

Marrakech

Casablanca

Rabat

Meknès

Fès

Oujda

Tlemcen

Sidi Bel Abbès

Chlef

Khemis Miliana

Blida

Algiers

Bouira

Constantine

Annaba

Beja

Tunis

Sousse

Sfax

Gabès

Tripoli

Misrata

Sirte

Marsa

Benghazi

Tobruk

Marsa Matruh

El Alamein

Cairo

De Trans-Africa Highway 1 (TAH 1) is een Trans-Africa Highway in Afrika. De route vormt een oost-westverbinding langs de noordkant van het continent, vanaf Dakar via Casablanca, Algiers, Tunis en Tripoli naar Cairo. De weg voert door Senegal, Mauritanië, Westelijke Sahara, Marokko, Algerije, Tunesië, Libië en Egypte. Van alle Trans-African Highways is deze de best ontwikkelde corridor, de gehele route is verhard en grote delen zijn een autosnelweg. De Trans-Africa Highway 1 is 8.640 kilometer lang.

Route

De Trans-Africa Highway 1 voert over de volgende wegen;

land route traject lengte (km)
Senegal A1 Dakar - Thiès 75 km
Senegal N2 Thiès - Louga - St. Louis - Mbagam 287 km
Mauritanië N2 Rosso - Nouakchott - Nouakdhibou 648 km
Westelijke Sahara / Marokko N1 Guerguerat - Dakhla - Laayoune - Agadir 1.459 km
Marokko A3 Agadir - Marrakech - Casablanca 429 km
Marokko A1 Casablanca - Rabat 117 km
Marokko A2 Rabat - Meknès - Fès - Oujda 510 km
Algerije A1 Maghnia - Tlemcen - Sidi Bel Abbès - Chlef - Khemis Miliana - Blida - Algiers - Bouira - Bord Bou Arreridj - Sétif - Constantine - Annaba - El Tarf 1.216 km
Tunesië P11 Bougous - Bou Salem 66 km
Tunesië A3 Bou Salem - Beja - Tunis 120 km
Tunesië A1 Tunis - Sousse - Sfax - Gabès - Médinine - Ben Gardane 568 km
Libië Libya Coastal Road Ras Ajdir - Zuwara - Tripoli - Misrata - Sirte - Ajdabiya - Benghazi - Al Bayda - Derna - Tobruk - Musaid 1.800 km
Egypte Highway 40 El Salloum - Marsa Matruh - El Dabaa 370 km
Egypte Cairo - Marsa Matruh Motorway Marsa Matruh - El Alamein - Cairo 323 km

Status

Stand: januari 2022

Senegal

Het traject in Senegal is volledig verhard. Tussen Dakar en Thiès ligt een autosnelweg (A1). De N2 is geasfalteerd en een moderne enkelbaans weg. Op de grens met Mauritanië is een veerdienst over de rivier de Sénégal.

Mauritanië

De N2 door Mauritanië is volledig verhard. Dit is een eenvoudige tot moderne weg. Ten noorden van Nouakchott telt de weg over een deel 2x2 rijstroken. Het traject door Mauritanië voert door zeer afgelegen woestijngebied met grote afstanden door onbewoond gebied. De grensovergang met de Westelijke Sahara/Marokko heeft een provisorisch karakter.

Westelijke Sahara

De N1 is een vrijwel volledig geasfalteerde weg door de Westelijke Sahara, de weg voert door het deel dat onder Marokkaans bestuur staat. De N1 is alleen direct bij de Mauritanische grens nog kortstondig onverhard. De N1 voert grote afstanden door afgelegen woestijngebied met weinig plaatsen groter dan een gehucht op de route. De weg voert dicht langs de kustplaats Dakhla. Tussen El Marsa en Laâyoune telt de weg 2x2 rijstroken.

Marokko

Het traject door Marokko is grotendeels een autosnelweg. Praktisch het gehele traject van Agadir tot Oujda aan de grens met Algerije is een autosnelweg, deze wordt gevormd door de A3 (Agadir - Casablanca), A1 (Casablanca - Rabat) en de A2 (Rabat - Oujda). Ten zuiden van Agadir wordt de route gevormd door de N1, een moderne weg die op diverse trajecten vier rijstroken heeft.

Algerije

Het traject door Algerije wordt gevormd door de A1, een autosnelweg die vanaf de grens met Marokko tot de grens met Tunesië verloopt. Deze autosnelweg verloopt grotendeels iets landinwaarts ten opzichte van de oude kustroute, daardoor worden de meeste grote kuststeden op enige afstand gebypasst, vooral Oran ligt wat verder van de A1 af. De A1 voert ten zuiden van Algiers langs. Ook bypasst de A1 de stad Annaba. De A1 telt overal minimaal 2x3 rijstroken. Het Algerijnse deel van de Trans-Africa Highway 1 is het enige dat volledig een autosnelweg is.

Tunesië

Het westelijkste deel in Tunesië sluit niet direct aan op de Algerijnse A1. De weg P6 is de traditionele grensovergang, of noordelijker de P7 langs de kust. De Algerijnse A1 sluit daar halverwege aan, in het verlengde ligt de weg P11.

Vanaf Bou Salem ligt een autosnelweg, de A3 die naar Tunis voert. In de stad Tunis kan men via een rondweg de A1 bereiken, die een autosnelweg zuidwaarts vormt vanaf Tunis naar de grens met Libië bij Ben Gardane. Hiermee is een groot deel van de route door Tunesië een autosnelweg.

Libië

In Libië wordt de route gevormd door de Coastal Road, die de noordkust van Libië volgt en vrijwel alle steden van betekenis in het land aandoet. De route telt voor een groot deel 2x2 rijstroken maar is in tegenstelling tot de buurlanden geen autosnelweg. Verkeer in Tripoli kan wel gebruik maken van de bypass die als autosnelweg is uitgevoerd. Ten oosten van Benghazi is de weg grotendeels enkelbaans.

Egypte

In Egypte is de gehele route tenminste dubbelbaans, waarvan tweederde een autosnelweg is. Het westelijk deel is een dubbelbaans weg vanaf de Libische grens tot Marsa Matruh. Daarna vormt de Cairo - Marsa Matruh Motorway de verbinding naar Cairo. Dit is een moderne autosnelweg door de woestijn.

Geschiedenis

Het wegennet in Noord-Afrika is in de koloniale tijd al relatief ver ontwikkeld, een groot deel van de route van Dakar naar Cairo was voor de onafhankelijkheid van deze landen al een verharde weg. De grootste ontbrekende schakel was indertijd het deel in Mauritanië, tussen Nouakchott en de grens met de Westelijke Sahara / Marokko bij Nouadhibou was 569 kilometer nog een niet-bestaande weg tot na 2000. Dit deel van de N2 is in de periode 2003-2005 geasfalteerd.[1] De route naar de Westelijke Sahara is in feite een korte zijtak hiervan en is omstreeks 2003-2004 geasfalteerd. Op het grenstraject is een stuk niemandsland van 4 kilometer wat het enige onverharde deel was, in 2020 is een aanvang gemaakt om ook dit deel te asfalteren.

Vrijwel de volledige route langs de noordkust van Afrika is verbreed naar 2x2 rijstroken of vervangen door moderne autosnelwegen. Het oudste snelwegtraject ligt bij Casablanca, waar in 1978 het eerste snelwegtraject van opende. In 1987 was er een continue autosnelweg tussen Casablanca en Rabat. Midden jaren '90 is Marokko gestart met de bouw van de A2 tussen Rabat en de grens met Algerije bij Oujda, die in fases tussen 1998 en 2011 werd geopend. In de periode 2001-2010 is ook de A3 tussen Agadir en Casablanca aangelegd. Hiermee was een groot deel van de route in Marokko uitgebouwd tot autosnelweg.

De route in Algerije verliep oorspronkelijk direct langs de kuststreek, via wegen als de N11, N24 en N43. Deze route verliep door steden als Oran, Algiers en Annaba.

In Algerije is een zesstrooks autosnelweg aangelegd door het hele land, die ook wel de Autoroute Est-Ouest heet en genummerd is als de A1. Deze autosnelweg is zuidelijker aangelegd door het binnenland, waardoor een aantal grote kuststeden gebypasst werden. De bouw hiervan begon in de jaren '80 bij de regio Algiers, het eerste deel opende in 1990 tussen Blida en Algiers. De rest van de autosnelweg is hoofdzakelijk in de periode 2008-2010 opengesteld, alhoewel het deel in Oost-Algerije wat langer duurde en pas in 2022 voltooid was tot de grens met Tunesië.

Algerije heeft een conflict met Marokko over de status van de Westelijke Sahara. De grens tussen beide landen is gesloten, waardoor de Marokkaanse A2 en de Algerijnse A1 niet direct op elkaar aansluiten. Ook is de Algerijnse A1 aangelegd tot aan de Tunesische grens terwijl er aan Tunesische zijde geen aansluitende wegverbinding is aangelegd naar de A3 richting Tunis. In Tunesië is verder de hele route als autosnelweg aangelegd van Tunis tot de grens met Libië, wat in 2022 voltooid werd.

In Senegal is het westelijkste deel van de route vervangen door een autosnelweg, de A1. Het eerste deel opende in 2008 in Dakar, in 2018 was de autosnelweg tot voorbij Thiès voltooid. De laatste ontbrekende schakel over de weg was de veerdienst over de rivier de Sénégal op de grens van Senegal en Mauritanië. In 2021 is gestart met de bouw van een brugverbinding.

Noodzakelijke verbeteringen

Stand: januari 2022

  • een vaste brug op de grens van Senegal en Mauritanië
  • opening grenstraject Marokko/Algerije
  • aansluiting Algerijnse A1 op Tunesische wegennet

Referenties

Trans-African Highway network

Trans-Africa Highway 1Trans-Africa Highway 2Trans-Africa Highway 3Trans-Africa Highway 4Trans-Africa Highway 5Trans-Africa Highway 6Trans-Africa Highway 7Trans-Africa Highway 8Trans-Africa Highway 9Trans-Africa Highway 10