Trans-Africa Highway 2

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
TAH 2
Begin Algiers
Einde Lagos
Lengte 4.500 km
Route

Algiers

Médéa

Djelfa

Laghouat

Ghardaïa

In Salah

Tamanrasset

In Guezzam

Arlit

Agadez

Zinder

Daura

Kano

Zaria

Kaduna

Kontagora

Ilorin

Ibadan

Lagos

De Trans-Africa Highway 2 is een Trans-Africa Highway in Afrika. De route vormt een noord-zuidverbinding door de Sahara, vanaf Algiers tot Lagos. De route voert door Algerije, Niger en Nigeria. De route staat deels bekend als de Trans-Sahara Highway en is afgezien van een klein deel in het noorden van Niger volledig verhard. De route is 4.500 kilometer lang.

Route

land route traject lengte (km)
Algerije N1 Algiers - Médéa - Djelfa - Laghouat - Ghardaïa - In Salah - Tamanrasset - In Guezzam 2.335 km
Niger N25 Assamakka - Arlit - Agadez 475 km
Niger N11 Agadez - Zinder - Tinkim 560 km
Nigeria F244 Mutum - Kano 92 km
Nigeria A2 Kano - Zaria - Kaduna 260 km
Nigeria A125 Kaduna - Tegina - Kontagora 295 km
Nigeria A1 Kontagora - Ilorin - Ogbomosho - Oyo - Ibadan - Lagos 595 km

Feeder routes

Er worden een aantal feeder routes gedefinieerd. In het noorden is dit de route van Gabès in Tunesië naar Ghardaïa in Algerije. Dit is een oost-westroute die de Middellandse Zee met de N1 door de Sahara verbindt. In het midden is dit de zijtak van Tamanrasset via Gao naar Bamako in Mali. Deze route is deels nog niet-bestaand ten zuidwesten van Tamanrasset in Algerije. Deze route heeft op zijn beurt weer een zijtak van Gao naar Niamey in Niger. Deze weg is in Niger geasfalteerd. In het zuidoosten van Niger bestaat tot slot een zijtak van Zinder naar Nguigmi, die mogelijk in de toekomst verlengd kan worden naar N'Djamena in Tsjaad, via een route noordelijk rond het Tsjaadmeer. N'Djamena wordt beschouwd als een belangrijk knooppunt binnen het Trans-African Highway network.

land route traject lengte (km)
Tunesië P15, P3 Gabès - Gafsa - Tozeur - Hazoua 299 km
Algerije N48, N16, N3, N49 Hazoua - El Oued - Touggourt - Ouargla - Ghardaïa 503 km
Algerije N55A Tamanrasset - Timiaouine 380 km
Mali N18, N16, N6 Timiaouine - Gao - Bamako 1.846 km
Mali N17 Gao - Labbezanga 210 km
Niger N1 Labbezanga - Niamey 255 km
Niger N1 Zinder - Gouré - Diffa - Nguigmi 650 km

Status

Stand: januari 2023

Algerije

De N1 is in Algerije volledig verhard tot de grensovergang In Guezzam aan de grens met Niger. Dit is grotendeels een moderne enkelbaans weg. Tussen Algiers en Boughezoul kan de route per autosnelweg worden afgelegd, de Autoroute Nord-Sud verloopt hier parallel aan de N1.

Niger

Het traject in Niger is volledig geasfalteerd. De weg voert langs de belangrijkst economische assets van Niger, de mijnen bij Arlit en Agadez. Dit traject is onderdeel van de N25. Tussen Agadez, Zinder en de grens met Nigeria ligt de N11, deze weg is ook doorgaand geasfalteerd.

Nigeria

In Nigeria maakt de route gebruikt van een serie A-wegen en de F244 op het noordelijkste deel tot nabij Kano. Al deze wegen zijn geasfalteerd, de A2 telt tussen Kano en Kaduna deels 2x2 rijstroken. De A125 is een enkelbaans geasfalteerde weg, een verbinding om de eveneens noord-zuid verlopende A1 te bereiken. De A1 is een geasfalteerde weg. Tussen Ibadan en Lagos ligt een autosnelweg parallel aan de A1, dit is de E1.

Geschiedenis

De Trans-Sahara Highway werd in 1962 officieel aangewezen door UNECA, het is daarmee het oudste segment van de Trans-African Highways.

In de jaren '70 was het wegennet in de Sahara zeer beperkt. Het wegennet in Nigeria was beter ontwikkeld, deze corridor was in de koloniale tijd al geasfalteerd. In 1978 kwam de E1 als autosnelweg tussen Ibadan en Lagos gereed als eerste snelwegtraject van de latere Trans-Africa Highway 2.

Na onafhankelijkheid begon Algerije met de exploratie van olie en gas in de woestijn. In diezelfde periode begon Niger met het delven van uranium in de streek rond Arlit. De route tussen Agadez en Arlit is in 1980 geasfalteerd, maar door gebrek van onderhoud is op sommige delen het asfalt verdwenen. Het traject van de N11 tussen Agadez en Zinder is oorspronkelijk al in de periode 1986-1991 geasfalteerd.[1] Deze weg werd in 2003 gekenmerkt als zijnde in zeer slechte conditie.

In Algerije is de N1 vanaf de jaren '70 door de Sahara geasfalteerd. In 1974 was de weg verhard tot In Salah en in 1978 tot Tamanrasset in Zuid-Algerije.[2] Dit vorderde gedurende de jaren '90 en in 2007 werd het zuidelijkste deel tot aan de grensovergang In Guezzam geasfalteerd. In de periode 2016-2020 is het noordelijk deel van de route van Algiers tot Boughezoul vervangen door de Autoroute Nord-Sud.

Sinds 2021 is de N11 in Niger volledig geasfalteerd tussen Agadez en de grens met Nigeria, toen het laatste deel tussen Zinder en Tanout werd opgeleverd.[3] In Niger ontbrak nog een stuk van 225 kilometer tussen de grens met Algerije en Arlit. Dit traject is vanaf 2014 geasfalteerd,[4] wat in 2022 gereed kwam.[5][6]

Noodzakelijke verbeteringen

De gehele Trans-Africa Highway 2 is sinds 2022 geasfalteerd, daarmee is de doelstelling behaald tot een doorgaande verharde weg door de Sahara.

Referenties

Trans-African Highway network

Trans-Africa Highway 1Trans-Africa Highway 2Trans-Africa Highway 3Trans-Africa Highway 4Trans-Africa Highway 5Trans-Africa Highway 6Trans-Africa Highway 7Trans-Africa Highway 8Trans-Africa Highway 9Trans-Africa Highway 10